Hledat
Filters

Francúzske medové rezy

Potřebné přísady:

Na medové pláty:

  • 30 dk HL múky
  • 10 dk prášk. cukru
  • 1 PL medu
  • 7,5 dk masla (Palmarínu)
  • štipka soli
  • 2 celé vajíčka
  • 1 KL sódy bikarbóny

Na makovú piškótu:

  • 150 g kryšt. cukru
  • 120 g PH múky
  • 5 vajíčok
  • 3 PL vody
  • 0,5 dl oleja
  • štipka soli
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 95 g nemletého maku

Na krém:

  • 80 g kryšt. cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 7 dl mlieka
  • prípadne 2 žĺtky - krém je s nimi fajnovejší
  • 35 dk masla (alebo Hélia)
  • 70 g prášk. cukru

Na vrch:

  • asi 10 dk orechov
  • čok. poleva (čok. na varenie + cera)
Postup přípravy:

Medové pláty:

  1. suroviny spolu zmiešame (vajíčka si zvyknem vytrepať vidličkou a až potom pridať medzi ostatné suroviny). Cesto môžeme dať na pol hodinku do chladu alebo aj hned rozdeliť na dve rovnaké časti, vyvaľkať a upiecť na opaku plechu vyloženom papierom na pečenie (rozmer plechu cca 20x30 cm - taký istý ako plech, v ktorom upečieme piskotu). Plát pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Pečieme pri 180 C asi 8 minút, treba sledovať. Farba plátu má byť svetlohnedá. Upečené cesto je krehké, opatrne ho po upečení preložte.

Maková piškóta:

  1. Celé vajíčka v mixéri vymiešame do peny s cukrom, postupne pridávame vodu a na záver olej a múku so soľou a práškom do pečiva. Varechou primiešame celý, nezomletý mak. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (20x30 cm) a pečieme pri teplote 180 C asi 20 minút. Keď vychladne, stiahnite z nej vrchnú "kožu".

Krém:

  1. Uvaríme puding z mlieka, puding. práškov a 80 g kryšt. cukru (prípadne do mlieka rozhabarkujeme 2 žltka, ale možeme vynechať). Necháme vychladnúť. potom z pudingu dáme dole kožu a ponorným mixérom prešľaháme, krém bude jemnejší. V mixéri vyšľaháme maslo s práškovým cukrom, potom doň po lyžiciach pridávame našľahaný puding. Prešľaháme.

Spájanie:

  1. Najprv si z krému odoberte 5 väčších lyžíc krému, ktorý dáme na vrch zákuska. Do vyššieho plechu si uložíme medový plát + naň rozotrite polovicu krému + nasleduje maková piškóta + druhá polka krému + medový plát + tých 5 PL krému.

Orechy:

  1. v sáčku ich rozdrvíme klepáčikom na menšie kúsky a opečieme na sucho na panvici. Ked vychladnú, posypeme nimi vrch zákuska. Môžeme ešte poliať čok. polevou.
  2. Zákusok necháme do druhého dňa postáť, aby medové pláty zmäkli.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Kompotová buchta z domácí pekárny

Kompotová buchta z domácí pekárny

Zobrazit detail Kompotová buchta z domácí pekárny
Obrázek Rolky z toustového chleba podle Romanky

Rolky z toustového chleba podle Romanky

4.85
Zobrazit detail Rolky z toustového chleba podle Romanky
Obrázek Kynuté koláče - s mákem a švestkami

Kynuté koláče - s mákem a švestkami

4.45
Zobrazit detail Kynuté koláče - s mákem a švestkami
Obrázek Tvarohový koláč s mákem a jablky

Tvarohový koláč s mákem a jablky

31
Zobrazit detail Tvarohový koláč s mákem a jablky
Obrázek Koláč s ořechovou nápní - Soběšice rok 1932

Koláč s ořechovou nápní - Soběšice rok 1932

Zobrazit detail Koláč s ořechovou nápní - Soběšice rok 1932
Obrázek Žloutkové řezy s citronovou polevou

Žloutkové řezy s citronovou polevou

Zobrazit detail Žloutkové řezy s citronovou polevou
Obrázek Koláče z jemného máslového těsta

Koláče z jemného máslového těsta

Zobrazit detail Koláče z jemného máslového těsta
TOPlist