Search
Filters
Close

Hruškový dort s tvarohem

Ingredience

Těsto

  • 100g máslo
  • 70g cukr moučka
  • 220g špaldová mouka
  • 1ks vejce
  • 2 polévkové lžíce mletých mandlí
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • půl lžičky prášek do pečiva - nejlépe bez fosfátů
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Náplň

  • 500g hrušky
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1-3 lžičky skořice podle chuti
  • 2ks vejce
  • 70g cukr krupice
  • 500g tvaroh

Drobenka

  • 200g polohrubá mouka
  • 100g změklého másla
  • 100g cukr krupice
  • 1 zarovnaná lžička skořice

Postup přípravy

Hrušky omyjeme, osušíme, přejrojíme napůl a zbavíme jadřinců. Pokud nejsou pěkné i oloupeme, pokud pěkné jsou neloupeme a rovnou nakrájíme na plátky.

Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme hrušky, poprášímr skořicí a z každé strany podusíme. Dáme bokem i s pánví a nevháme vyvhladit.

Máslo iřeme s cukrem a vajíčkem. Ostatní ingredience na těsto promícháme v jiné míše a nakonec do suché směsi přidáme utřené máslo s cukrem a vejce a vypracujeme rukama v hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet v lednici.

Tvaroh vymíchame metličkou s vejci a cukrem a dáme bokem.

Připravíme si drobenku - všechny navážené ingredience na drobenku dáme do mísy a rukama žmouláme tak dlouho až se nám bude drobenka krásně drobit.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Formu velkou 20cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Na pomoučněný vál dáme těsto a válečném vyválíme. Přenesené do formy a okraje přitlácíme do stran formy.

Začneme vrstvit, nejdříve 2/3 krému - pak poskládání hrušky a nakonec opět zbylý krém. Uhladíme stěrkou a posypeme drobenku.

Pečeme 10 minut na 200 stupňů dozlatova a potom teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme zhruba ještě 40 minut.

Autor receptu Romča a Martina

Ingredience

Těsto

  • 100g máslo
  • 70g cukr moučka
  • 220g špaldová mouka
  • 1ks vejce
  • 2 polévkové lžíce mletých mandlí
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • půl lžičky prášek do pečiva - nejlépe bez fosfátů
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Náplň

  • 500g hrušky
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1-3 lžičky skořice podle chuti
  • 2ks vejce
  • 70g cukr krupice
  • 500g tvaroh

Drobenka

  • 200g polohrubá mouka
  • 100g změklého másla
  • 100g cukr krupice
  • 1 zarovnaná lžička skořice

Postup přípravy

Hrušky omyjeme, osušíme, přejrojíme napůl a zbavíme jadřinců. Pokud nejsou pěkné i oloupeme, pokud pěkné jsou neloupeme a rovnou nakrájíme na plátky.

Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme hrušky, poprášímr skořicí a z každé strany podusíme. Dáme bokem i s pánví a nevháme vyvhladit.

Máslo iřeme s cukrem a vajíčkem. Ostatní ingredience na těsto promícháme v jiné míše a nakonec do suché směsi přidáme utřené máslo s cukrem a vejce a vypracujeme rukama v hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet v lednici.

Tvaroh vymíchame metličkou s vejci a cukrem a dáme bokem.

Připravíme si drobenku - všechny navážené ingredience na drobenku dáme do mísy a rukama žmouláme tak dlouho až se nám bude drobenka krásně drobit.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Formu velkou 20cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Na pomoučněný vál dáme těsto a válečném vyválíme. Přenesené do formy a okraje přitlácíme do stran formy.

Začneme vrstvit, nejdříve 2/3 krému - pak poskládání hrušky a nakonec opět zbylý krém. Uhladíme stěrkou a posypeme drobenku.

Pečeme 10 minut na 200 stupňů dozlatova a potom teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme zhruba ještě 40 minut.

Autor receptu Romča a Martina