Search
Filters
Close

Hruškový koláč s ořechovo-mandlovým korpusem

Ingredience

Korpus

  • 100g namletých vlašských ořechů
  • 90g mandlové mouky - (nebo rozmixovaných mandlí)
  • 20g másla pokojové teploty
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1ks celé vejce
  • několik kapek rumu

Náplň

  • hrušky
  • 200ml smetany na šlehání
  • 2ks žloutek
  • 1 a půl sáčku vanilkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • skořice
  • trochu mletých ořechů na ozdobu

Postup přípravy

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Hrušky omyjeme, osušíme, ukrojíme stopky a bubáky. Rozkrojíme na polovinu a vykrojíme jadřince. Nakonec hrušky pokrájíme na plátky.

Koláčovou formu si vymažeme máslem. V míse smícháme mandlovou mouku, namleté vlašské ořechy, skořici. Promícháme a přidáme změklého máslo, vejce a tuzemský rum. Vezmeme si rukavice a rukama vypracujeme těsto. Takto připravené těsto dáme do koláčové formy, rukama vytlačíme rovnoměrně do stran. Do formy poklademe připravené pokrájené hrušky a poprášíme skořicí. V tento moment dáme na 10 minutek péct do předem vyhřáté trouby.

Mezitím si smícháme smetanu, žloutky, vanilkový extrakt a jeden vanilkový cukr. Po uplynutí 10 minut pečení, korpus s hruškami vyndáme z trouby a zalijeme připravenou směsí ze smetany. Snížíme teplotu na 160-170 stupňů a pečeme na dalších cca 30 minut. Možná o něco méně. Po zhruba pěti minutách posypeme koláč trochou mletých ořechů a zbylým vanilkovým cukrem.

Po upečení necháme vychladnout a nakonec dáme alespoň na hodinu do lednice.

Dobrou chuť

Autor receptu Romča

Ingredience

Korpus

  • 100g namletých vlašských ořechů
  • 90g mandlové mouky - (nebo rozmixovaných mandlí)
  • 20g másla pokojové teploty
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1ks celé vejce
  • několik kapek rumu

Náplň

  • hrušky
  • 200ml smetany na šlehání
  • 2ks žloutek
  • 1 a půl sáčku vanilkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • skořice
  • trochu mletých ořechů na ozdobu

Postup přípravy

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Hrušky omyjeme, osušíme, ukrojíme stopky a bubáky. Rozkrojíme na polovinu a vykrojíme jadřince. Nakonec hrušky pokrájíme na plátky.

Koláčovou formu si vymažeme máslem. V míse smícháme mandlovou mouku, namleté vlašské ořechy, skořici. Promícháme a přidáme změklého máslo, vejce a tuzemský rum. Vezmeme si rukavice a rukama vypracujeme těsto. Takto připravené těsto dáme do koláčové formy, rukama vytlačíme rovnoměrně do stran. Do formy poklademe připravené pokrájené hrušky a poprášíme skořicí. V tento moment dáme na 10 minutek péct do předem vyhřáté trouby.

Mezitím si smícháme smetanu, žloutky, vanilkový extrakt a jeden vanilkový cukr. Po uplynutí 10 minut pečení, korpus s hruškami vyndáme z trouby a zalijeme připravenou směsí ze smetany. Snížíme teplotu na 160-170 stupňů a pečeme na dalších cca 30 minut. Možná o něco méně. Po zhruba pěti minutách posypeme koláč trochou mletých ořechů a zbylým vanilkovým cukrem.

Po upečení necháme vychladnout a nakonec dáme alespoň na hodinu do lednice.

Dobrou chuť

Autor receptu Romča