Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Jahodová marmeláda s vanilkou

Potřebné přísady:
  • 1 kg zralých jahod
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • Šťáva z ½ citronu
Postup přípravy:
  1. Jahody očisti, odstopkuj a nakrájej na menší kousky.
  2. Dej je do většího hrnce, přidej šťávu z citronu a dužinu z vanilkového lusku (můžeš přihodit i celý vydlabaný lusk pro intenzivnější aroma).
  3. Začni pomalu zahřívat, až začnou jahody pouštět šťávu. Můžeš je trochu rozmačkat šťouchadlem.
  4. Přisyp želírovací cukr, dobře promíchej a přiveď k varu.
  5. Vař 4–5 minut za stálého míchání, sbírej pěnu, pokud se tvoří.
  6. Proveď zkoušku tuhosti: dej trochu marmelády na talířek a nech chvíli vychladnout – pokud ztuhne, je hotová.
  7. Vyjmi vanilkový lusk, a ještě horkou marmeládu plň do čistých, horkých skleniček.
  8. Zavři, obrať dnem vzhůru na 5 minut nebo steriluj 10 minut při 85 °C.
  9. Tip:
  10. Chceš jemnější strukturu? Můžeš část marmelády rozmixovat tyčovým mixérem, ale ne úplně dohladka – pár kousků jahod je v marmeládě poklad.
Ostatní

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Houskové knedlíky se špaldovou moukou

Houskové knedlíky se špaldovou moukou

Obrázek Koka sušenky podle Ládi Hrušky

Koka sušenky podle Ládi Hrušky

Obrázek Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem

Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem

TOPlist