Hledat
Filters

Koláčky z převalovaného plundrového těsta

Potřebné přísady:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky + 1 celé vejce
  • 60 g cukru
  • 200 g másla (a nešetřete, žádný tuk na pečení to nenahradí)
  • 30 g čerstvého droždí
  • cca 250 ml mléka
  • 2 kostky tvarohu
  • rozinky (nemusí být, kdo je nesnáší)
  • do náplně další žloutek
  • cukr dle chuti a vanilkový puding Oetker bez vaření
  • Citronová kůra
Postup přípravy:
  1. Odvážím si 500 g mouky. Třetinu odeberu, proňahňám s 200 g měkkého másla a dám do chladna. Teda do lednice. Z teplého mléka, trochy mouky, cukru a droždí nechám vzejít kvásek. Mezitím si připravím tvarohovou náplň - Tvaroh smíchám s 1 žloutkem, předem namočenými rozinkami (ideálně v rumu), cukrem a 1 pudingem Oetker vanilkový zastudena.
  2. Udělám si žmolenku z mouky, másla a krupicového cukru. Potom kvásek smíchám s ostatními surovinami (mouka, vejce, zbytek cukru ), pořádně vymíchám a nechám přikryté v teple kynout asi 30 minut.
  3. Potom vykynuté těsto rozválím na válu, zapracuji do něj placku z máslovo-moukového bochánku, hodně překládám, asi jako u lístkového těsta. Plním tvarohovou nádivkou, pomažu vejcem a nahoru prdnu žmolenku - posypku či jak tomu kdo říká. Peču v troubě na cca 180° až nahoře, cca 20 minut.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist