Hledat
Filters

Kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi podle paní Jany

Potřebné přísady:
  • 500g hladké mouky
  • špetka soli
  • půl hrnku krystalového cukru
  • vanilkový cukr
  • kůra z citronu
  • 200ml vlažného mléka
  • 2ks žloutky
  • cca 80g rozpuštěného másla
  • 3/4kostky droždí
  • půl vaničky tvarohu
  • hrst rozinek
  • 200g máku
  • ¼ l mléka
  • 3 lžíce pískového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • špetka mleté skořice,
  • citronové šťáva i kůra
  • případně rozinky - kdo má rád
Postup přípravy:
  1. Recept na dva věnečky
  2. 500g hladké mouky, špetka soli, půl hrnku krystalového cukru, vanilkový cukr, kůra z citronu, 200ml vlažného mléka, 2 žloutky, cca 80g rozpuštěného másla, 3/4kostky droždí, půl vaničky tvarohu a hrst rozinek.
  3. Z mléka, špetky cukru a droždí nechám vzejít kvásek a zapracuji do zbytku surovin a uhnětu jemné těsto, nechám 40 minut kynout.
  4. Těsto rozdělíme na dva díly, jeden dáme bokem.
  5. Z půlky rozválím na větší plát potřu jen do půlky makovou náplní, přidám malou skleničku brusinek, zamotám do poloviny, a tu druhou půlku naříznu na proužky a domotám. Spojím do věnečku, nechám nakynout, potřu žloutkem, posypu mandlemi a peču na 180 do zlatova. Stejně pokračujeme s druhou polovinou těsta, nebo můžeme uplést třeba makové copy.
  6. Náplň
  7. 200 g máku, ¼ l mléka, 3 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru,1 lžíce rumu, špetka mleté skořice, citronové šťáva i kůra, případně rozinky. Umletý mák dáme do kastrůlku, zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepla a přidáme lžíci povidel.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist