• 900 g mascarpone (nebo můžeš použít i smetanový sýr)
• 250 ml smetany ke šlehání
• 75 g moučkového cukru
• vanilkový extrakt
• trochu citronové šťávy (volitelně)
Těsto:
• 7 vajec
• 180 g cukru
• 180 g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 1 lžička vanilkového extraktu
Na vrstvení a dokončení:
• 1 sklenička ovocného džemu s mangem a maracujou (např. St. Dalfour)
• 3 zralá manga, nakrájená na malé kostičky
• pár lístků máty na ozdobu
Postup přípravy:
Těsto:
• 7 vajec
• 180 g cukru
• 180 g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 1 lžička vanilkového extraktu
Vejce vyšlehej s cukrem do světlé, nadýchané pěny – objem by se měl ztrojnásobit. Vanilku přidej těsně před koncem šlehání. Mouku s práškem do pečiva prosej a opatrně vmíchej do vaječné směsi. Hladké těsto nalij na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetři. Peč ve vyhřáté troubě na 190 °C přibližně 15–20 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle zůstane po píchnutí suchá.
⸻
Krém:
• 900 g mascarpone (nebo můžeš použít i smetanový sýr)
• 250 ml smetany ke šlehání
• 75 g moučkového cukru
• vanilkový extrakt
• trochu citronové šťávy (volitelně)
Nejprve vyšlehej smetanu s cukrem, vanilkou a citronem, dokud nebude lehce našlehaná, ale ne úplně tuhá. Poté přidej mascarpone a krátce prošlehej, aby vznikl krém s pevnější konzistencí.
⸻
Na vrstvení a dokončení:
• 1 sklenička ovocného džemu s mangem a maracujou (např. St. Dalfour)
• 3 zralá manga, nakrájená na malé kostičky
• pár lístků máty na ozdobu
Upečený korpus rozkroj na tři stejně široké proužky a případně ořízni okraje. Na první plát namaž část džemu, rozetři krém a přidej trochu manga. Polož druhou část těsta a postup opakuj. Zakonči třetím plátem a vršek ozdob malými „kopečky“ krému, kousky manga a lístky máty.