Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Medové rezy - klasika

Potřebné přísady:
  • 200 g masla (margarinu)
  • 300g prask. cukru
  • 8 poliev. lyzic medu
  • 4 vajicka
  • 2 kavove lyzicky sody bikarbony
  • 1kg hladkej muky

PLNKA:

  • 0,5l mlieka
  • 8 kopcovitych cajových lyziciek hladkej muky
  • 250g prask.cukru
  • 200g masla
  • vanilkovy cukor
  • dzem (ribezlovy, slivkovy a pod.)
Postup přípravy:
  1. Ak tu uz taky recept je, ospravedlnujem sa. Budem ho tu mat aspon pre seba, lebo u nas sa podla neho pieklo davno a su to tie najlepsie medove rezy, ake som kedy jedla.
  2. Maslo, praskovy cukor a med (teda prve tri suroviny z rozpisu) si v hrnci roztopime. Na dosku dame muku so sodou, pridame do nej roztopenu masu (vlaznu) a vajicka a vypracujeme cesto. Rozdelime ho na 4 casti, kazdu vyvalkame a na plytkom vymastenom a mukou vysypanom plechu upecieme. Alebo ako mi pripomenuli dievcence tu, jednoduchsie je upiect na opacnej strane plechu (tiez vymastit a vysypat mukou). Popod upeceny plat vtedy jemne prejdeme dlhym nozom a krasne sa zosmykne na podlozku.
  3. Na krem si uvarime hustu kasu z mlieka a hladkej muky. Osobitne si vyslahame maslo a cukor a postupne zaslahame vychladnutu mucnu kasu. Plnku si rozdelime na dve casti (alebo dve + trosku na vrchny plat)
  4. Vychladnuty plat potrieme plnkou a pritlacime druhym platom. Ten potrieme lekvarom a prilozime dalsim platom, natrieme plnkou a prilozime posledny plat. Poriadne popritlacame. Posledny plat mozeme potriet jemnuckou vrstvou kremu. Kolac polejeme cokoladovou polevou a nechame v chlade (staci chladnejsia komora, spajz) odstat. Najlepsi je po par dnoch a je vyborny na mrazenie. Osobne mam najradsej vytiahnuty z mrazaku napoly rozmrazeny, par mesiacov po Vianociach, ked uz clovek nie je tak prejedeny vsetkych sladkosti.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Bábovka z pomazánkového másla

Bábovka z pomazánkového másla

Obrázek Pařížské řezy - v jednoduchosti je kouzlo

Pařížské řezy - v jednoduchosti je kouzlo

Obrázek Makové rohlíčky a věnečky z datlového těsta

Makové rohlíčky a věnečky z datlového těsta

TOPlist