Linecké cukroví - tradiční babiččin recept - s moderním postupem i pro pekárny
Potřebné přísady:
Těsto - 310g hladké mouky
110g cukru moučka
210g máslo - může být i hera
2 žloutky
Kůra z poloviny citronu - nejlépe chemicky neošetřeného
Na obalení - cukr moučka a vanilkový cukr.
Dále na slepování marmeláda podle vaší chuti.
Postup přípravy:
Hladkou mouku prosejeme a přidáme změklé máslo, žloutky, moučku a kůru z citronu a vypracujeme hladké těsto.
Další varianta je zadělat těsto v pekárně - v tomto případě dáme máslo - v tekutém stavu - vejce na dno pekárny na to dáme mouku, cukr a citronovou kůru. Zapneme na program nudle, nebo podle vaší pekárny na program hnětení. Nechávám hnětat 15 min. Po prohnětení vyndám z pekárny na vál podsypu moukou a udělám kouli, kterou zabalím do potravinářské folie. - ( těsto je řidší, ale nebojte je to tím, že bylo máslo přidané v tekuté formě - po odpočinutí v lednici je super a dobře se s ním pracuje.)
V lednici u obou variant necháme těsto několik hodin odpočinout - nejméně dvě, ale můžete nechat klidně přes noc.
Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme námi zvolené tvary - pečeme na pečícím papíru - horkovzdušná trouba cca 150°C. V obyčejné troubě cca na 175 °C. A pečeme cca 10 min. Upečené linecké cukroví obalujeme ještě teplé - vrchní část ve směsi moučkového a vanilinového cukru. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.