Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Meruňkový koláč se smetanovou pěnou a ořechovým sněhem

Potřebné přísady:

Těsto na korpus:

1 žloutek

250 g másla
300 g polohrubé mouky
125 g cukru

Smetanová pěna:

3 žloutky

1 vejce

50 g cukru

1 zakysaná smetana

1 dl mléka

75 ml citrónové šťávy

Ořechový sníh:

4 bílky

75 g mletých vlašských nebo lískových ořechů

175 g cukru

Postup přípravy:
  1. Vypracujeme hladké těsto, dáme do fólie a na 30 min do chladničky. Odležené těsto vyválíme, přendáme na plech a stejnoměrně rozprostřeme. Propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v troubě na 175 °C asi 40 min.
  2. Meruňky (množství takové, aby se hustě pokladl korpus) rozpůlíme a krátce povaříme. Slijeme z nich vodu a poklademe na vychladlý korpus.
  3. Smetanová pěna:
  4. Všechny ingrediance smícháme a ušleháme do pěny.
  5. Zalijeme korpus s meruňkami pěnou a znovu pečeme na 175 °C asi 30 min.
  6. Ořechový sníh:
  7. Vyšleháme z bílků tuhý sníh a opatrně vmícháme mleté ořechy (můžou být lískové, ale na obrázku je verze s vlašskými) a cukr.
  8. Upečený koláč potřeme ořechovým sněhem a necháme ne grilu ještě pár minut zapéct do zlatova.
  9. Výroba je relativně složitá, ale stojí to za to..!!
  10. DOBROU CHUŤ!
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Borůvkový kynutý koláč s tvarohem

Borůvkový kynutý koláč s tvarohem

Obrázek Taštičky s višňovou náplní

Taštičky s višňovou náplní

Obrázek Švýcarky - Švédské skořicové bulky

Švýcarky - Švédské skořicové bulky

Obrázek Borůvkový koláč s tvarohem podle Věrky

Borůvkový koláč s tvarohem podle Věrky

Obrázek Kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi podle paní Jany

Kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi podle paní Jany

TOPlist