Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Třešňový koláč s drobenkou

Potřebné přísady:
  • Ingredience na těsto:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 ml mléka
  • špetka soli
  • máslo a mouka na vymazání plechu
  • Na náplň:
  • cca 400–500 g vypeckovaných třešní
  • 1 lžíce hrubé mouky (na podsypání, aby koláč nebyl rozmočený)
  • Na drobenku:
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 50 g másla (studeného, nakrájeného)
Postup přípravy:
  1. 🍒 Třešňový koláč s drobenkou jako od babičky
  2. Šťavnatý, voňavý a krásně křupavý na povrchu. Ideální, když máš plnou mísu třešní a chuť na něco sladkého!
  3. Připrav těsto: V míse smíchej vejce, cukr a olej. Přidej mléko a promíchej. V druhé míse smíchej mouku, prášek do pečiva a sůl, a pak vše spoj do hladkého těsta.
  4. Těsto nalij na vymazaný a vysypaný plech nebo menší pekáček.
  5. Povrch posyp lžící mouky (aby třešně nezabarvily těsto), a rovnoměrně rozlož vypeckované třešně.
  6. Drobenka: Rukama spoj mouku, cukr a studené máslo na drobenku.
  7. Třešně posyp drobenkou a dej péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova.
  8. ✨ Tip:
  9. Můžeš část třešní nahradit višněmi pro kyselejší chuť.
  10. Hodí se i trochu skořice do drobenky pro voňavější variantu.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Ovocný koláč s tvarohem a ovocem

Ovocný koláč s tvarohem a ovocem

Obrázek Pudinková buchta bez mouky s borůvkami

Pudinková buchta bez mouky s borůvkami

Obrázek Koláče z jemného máslového těsta

Koláče z jemného máslového těsta

Obrázek Hrníčková bábovka s arašídovým máslem

Hrníčková bábovka s arašídovým máslem

TOPlist