1 lžíce hrubé mouky (na podsypání, aby koláč nebyl rozmočený)
Na drobenku:
80 g polohrubé mouky
50 g cukru
50 g másla (studeného, nakrájeného)
Postup přípravy:
🍒 Třešňový koláč s drobenkou jako od babičky
Šťavnatý, voňavý a krásně křupavý na povrchu. Ideální, když máš plnou mísu třešní a chuť na něco sladkého!
Připrav těsto: V míse smíchej vejce, cukr a olej. Přidej mléko a promíchej. V druhé míse smíchej mouku, prášek do pečiva a sůl, a pak vše spoj do hladkého těsta.
Těsto nalij na vymazaný a vysypaný plech nebo menší pekáček.
Povrch posyp lžící mouky (aby třešně nezabarvily těsto), a rovnoměrně rozlož vypeckované třešně.
Drobenka: Rukama spoj mouku, cukr a studené máslo na drobenku.
Třešně posyp drobenkou a dej péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova.
✨ Tip:
Můžeš část třešní nahradit višněmi pro kyselejší chuť.
Hodí se i trochu skořice do drobenky pro voňavější variantu.