Search
Filters
Close

Recept - Zapletený mazanec by Romča

5.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Pozor, uvedené množství je na 2 mazance!

  • 600g hladká mouka - (Pernerka je za mě top)
  • 250ml vlažného mléka
  • 120g rozpuštěného másla
  • 150g cukr
  • 1ks droždí
  • 1ks vejce
  • špetka soli
  • trocha rumu
  • vejce na potření
  • kůra z poloviny citronu
  • 1 kávová lžička badyán mletý
  • vlašské ořechy
  • rozinky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mouku prosijeme do mísy, mléko přihřejeme a rozdrobíme do něj kostku droždí s přidáme lžičku cukru, promícháme s necháme vzejít kvásek. Mezitím si nožem nasekáme nadrobno vlašské ořechy.

Do mísy s moukou přidáme cukr, vejce, špetku soli, mletý badyán, nasekané ořechy, rozinky, nastrouhanou kůru z citronu, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Ručně nebo v robotu, vypracujeme těsto, posypeme trochou hladké mouky a necháme 2 hodiny kynout. Po vykynutí uděláme buď bochánek na kterém uděláme křížek a nebo spleteme mazanec, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě pod utěrkou 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Vejce rozšleháme s trochou rumu a potřeme důkladně mazanec. posypeme plátky mandlí a pečeme na 180 stupňů 20 minut, pozor hlídáme jak nám hnědne. Pokud je dostatečně hnědý, přikryjeme důkladně alobalem a pečeme na 120 stupňů dalších 25 minut. Po vyndání necháme na mřížce vychladnout.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce!

Romča

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Pozor, uvedené množství je na 2 mazance!

  • 600g hladká mouka - (Pernerka je za mě top)
  • 250ml vlažného mléka
  • 120g rozpuštěného másla
  • 150g cukr
  • 1ks droždí
  • 1ks vejce
  • špetka soli
  • trocha rumu
  • vejce na potření
  • kůra z poloviny citronu
  • 1 kávová lžička badyán mletý
  • vlašské ořechy
  • rozinky

POSTUP PŘÍPRAVY:

Mouku prosijeme do mísy, mléko přihřejeme a rozdrobíme do něj kostku droždí s přidáme lžičku cukru, promícháme s necháme vzejít kvásek. Mezitím si nožem nasekáme nadrobno vlašské ořechy.

Do mísy s moukou přidáme cukr, vejce, špetku soli, mletý badyán, nasekané ořechy, rozinky, nastrouhanou kůru z citronu, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Ručně nebo v robotu, vypracujeme těsto, posypeme trochou hladké mouky a necháme 2 hodiny kynout. Po vykynutí uděláme buď bochánek na kterém uděláme křížek a nebo spleteme mazanec, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě pod utěrkou 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Vejce rozšleháme s trochou rumu a potřeme důkladně mazanec. posypeme plátky mandlí a pečeme na 180 stupňů 20 minut, pozor hlídáme jak nám hnědne. Pokud je dostatečně hnědý, přikryjeme důkladně alobalem a pečeme na 120 stupňů dalších 25 minut. Po vyndání necháme na mřížce vychladnout.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce!

Romča