POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru (200 g)
- 200 g másla
- 2 celé vejce
- 1 prášek do pečiva
- 5-6 lžic mléka
Náplň:
- 1 placka z předchozího pečení
- 200 ml silné černé kávy (včetně logru)
- 150 g cukru moučky (120 g)
- 1 lžíce rumu
- Rybízová marmeláda
Poleva:
- 50 g másla
- 150 g cukru moučka (120 g)
- 1 lžžíce kakaa
- 2 lžžíce studené vody
POSTUP PŘÍPRAVY:
Utřeme máslo s cukrem a vejci, přidáme mléko a nakonec i mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto (občas je třeba přidat trochu mouky, dle toho, jak moc saje, já jsem tentokrát musela přidat asi 2 vrchovaté lžíce). Těsto rozdělíme na tři díly a z každého vyválíme placku velkou jako plech. Pečeme na 160°C asi 12 minut do růžova.
Tu nejméně povedenou placku vezmeme a rozdrobíme, na drobení nalijeme kávu i s logrem, přidáme cukr a rum a vše smícháme v jednolitou hmotu. Zbývající dvě placky vezmeme a první natřeme zvrchu a druhou zespoda rybízovou marmeládou (prostě vnitřní strany placek, kdyby ležely na sobě). Na první potřenou placku natřeme náplň, přiklopíme druhou natřenou plackou. Takže máme placku, marmeládu, náplň, marmeládu a placku.
Máslo necháme rozpustit a zamícháme do něj všechny ostatní igredience a vypracujeme hladkou polevu. Tu rozetřeme na vrchní placku a necháme minimálně den v chladu odležet.
Krájíme na malé čtverečky a servírujeme.
Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty