Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Koláč v domácí magii - Čtverný koláč

4.0 4

RECEPTURA JE NA 4 KOLÁČE !!!!!!!!!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 125g másla
  • 125 g cukru
  • 12 x vaječný žloutek
  • balíček droždí
  • vanilkový cukr
  • hrozinky namočené v rumu.
  • 4 x tvaroh z papíru (kostka – ne na strouhání)
  • Povidla švestková
  • mák
  • vlašské ořechy
  • sůl – špetka
  • hřebíček, badyán, skořice, muškátový oříšek, ostrouhaná kůra z citronů

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do zahřátého mléka 250 ml o teplotě cca na 37 ⁰C přidáme 3 polévkové lžíce cukru z oněch 125g, nadrobíme droždí, mírně zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

500g polohrubé mouky, 3 žloutky, 125g roztátého másla – nesmí být horké, cukr, 1x vanilkový cukr, vzešlý kvásek, špetku soli, polovinu kůry z citronu, 1/5 nastrouhaného muškátového ořechu uhněteme v hladké těsto a necháme pod utěrkou vykynout.

Namletý mák nasypeme do kastrolu a postavíme na mírný oheň. Ihned přilijeme trochu mléka a mícháme. Mléko lijeme opatrně – do konzistence velmi husté kaše. Přidáme povidla, dokořeníme drceným hřebíčkem, skořicí, badyánem, vanilkovým cukrem a stále mícháme. Odstavíme a dáme vychladnout.

Tvarohu rozděláme s vanilkovým cukrem, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a hrozinky namočené v rumu.

Připravíme si žmolenku tak, že smícháme cukr, vanilkový cukr, polohrubou mouku a máslo. Musí vzniknout hmota, která je soudržná, ale zároveň je žmolivá – odtud její středočeský název.

Těsto, nádivky a žmolenku si rozdělíme na 4 stejné díly. Ideální je pro pečení použít formu na kulatý koláč a těsto v ní tvarovat - rozválet válečkem na držátku. Formu vymažeme před jejím užitím klasicky vepřovým sádlem. Na těsto ve formě opatrně rozetřeme makovo povidlovou nádivku na kterou stejně opatrným způsobem naneseme vrstvu již připraveného tvarohu. Zasypeme žmolenkou a po obvodu ozdobíme vlašskými ořechy. Tak pokračujeme u dalších třech koláčů.

Pochopitelně, že je možno upéci pouze jeden koláč, ale jsou tak dobré, že když v rodině zmíníme, že se chystáme k tomuto pekařskému počinu – máme hned důvod zadělat na čtyři kusy.

Nezapomeňte před vložením do pece, či trouby koláče řádně požehnat a vložit na vně DOBRÉ SLOVO.

Autor receptu Zbyněk Milner Na Větře

RECEPTURA JE NA 4 KOLÁČE !!!!!!!!!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 125g másla
  • 125 g cukru
  • 12 x vaječný žloutek
  • balíček droždí
  • vanilkový cukr
  • hrozinky namočené v rumu.
  • 4 x tvaroh z papíru (kostka – ne na strouhání)
  • Povidla švestková
  • mák
  • vlašské ořechy
  • sůl – špetka
  • hřebíček, badyán, skořice, muškátový oříšek, ostrouhaná kůra z citronů

POSTUP PŘÍPRAVY:

Do zahřátého mléka 250 ml o teplotě cca na 37 ⁰C přidáme 3 polévkové lžíce cukru z oněch 125g, nadrobíme droždí, mírně zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

500g polohrubé mouky, 3 žloutky, 125g roztátého másla – nesmí být horké, cukr, 1x vanilkový cukr, vzešlý kvásek, špetku soli, polovinu kůry z citronu, 1/5 nastrouhaného muškátového ořechu uhněteme v hladké těsto a necháme pod utěrkou vykynout.

Namletý mák nasypeme do kastrolu a postavíme na mírný oheň. Ihned přilijeme trochu mléka a mícháme. Mléko lijeme opatrně – do konzistence velmi husté kaše. Přidáme povidla, dokořeníme drceným hřebíčkem, skořicí, badyánem, vanilkovým cukrem a stále mícháme. Odstavíme a dáme vychladnout.

Tvarohu rozděláme s vanilkovým cukrem, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a hrozinky namočené v rumu.

Připravíme si žmolenku tak, že smícháme cukr, vanilkový cukr, polohrubou mouku a máslo. Musí vzniknout hmota, která je soudržná, ale zároveň je žmolivá – odtud její středočeský název.

Těsto, nádivky a žmolenku si rozdělíme na 4 stejné díly. Ideální je pro pečení použít formu na kulatý koláč a těsto v ní tvarovat - rozválet válečkem na držátku. Formu vymažeme před jejím užitím klasicky vepřovým sádlem. Na těsto ve formě opatrně rozetřeme makovo povidlovou nádivku na kterou stejně opatrným způsobem naneseme vrstvu již připraveného tvarohu. Zasypeme žmolenkou a po obvodu ozdobíme vlašskými ořechy. Tak pokračujeme u dalších třech koláčů.

Pochopitelně, že je možno upéci pouze jeden koláč, ale jsou tak dobré, že když v rodině zmíníme, že se chystáme k tomuto pekařskému počinu – máme hned důvod zadělat na čtyři kusy.

Nezapomeňte před vložením do pece, či trouby koláče řádně požehnat a vložit na vně DOBRÉ SLOVO.

Autor receptu Zbyněk Milner Na Větře