Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Quinoa s brokolicí a červenou řepou sypaná rozmarýnovými semínky

Ideální tip na rychlý oběd do krabičky do práce!! Quinoa se řadí mezi superpotraviny, a to především díky vysokému obsahu bílkovin (obsahuje všechny, pro naše tělo tolik nezbytné, esenciální aminokyseliny). Vaření s ní mám velice ráda, její příprava je rychlá a díky její neutrální chuti je využití quinoi v kuchyni takřka neomezené. Má příjemně křupavou strukturu, která ve spojení se zeleninou a praženými semínky dodá jídlu ten správný šmrnc!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1/2 šálku bílé quinoi
  • šťáva z 1/2 citronu
  • bylinky (já použila směs koření "Pikantní rozmarýn" od Fitkoření)
  • 1/4 brokolice
  • 1 červená řepa
  • lžička kokosového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 pl dýňových semínek
  • 1 pl slunečnicových semínek
  • 1 pl bílého sezamu
  • 1 pl černého sezamu
  • větší snítka čerstvého rozmarýnu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Quinou si uvaříme dle návodu, já dávám na 1 díl quinoi, 1,5 dílu vody. Nechám společně na mírném ohni pod pokličkou vařit tak dlouho, dokud se všechna voda nevypaří. Potom stáhnu z plotny, přimíchám bylinky nebo koření, zaliju quinou citronovou šťávou, promíchám a nechám pod poklicí ještě docházet).

Co se koření týče, můžete použít vaše oblíbené bylinky. Jak jsem už psala, já použila bylinkovou směs od Fitkoření, která obsahuje rozmarýn, chilli, bazalku, česnek a černý pepř. Z jejich čistých kořenících směsí jsem nadšená, takže se nejspíše objeví i v dalších receptech. Vždy vám ale napíšu složení, abyste měli možnost dochutit jídlo s použitím toho, co máte doma.

Teď už ale zpět k receptu!!! Bokolici rozebereme na menší růžičky a necháme jen lehce povařit a ihned ochladíme ve studené vodě. Řepu použijte buď předvařenou (dá se koupit i běžně v obchodě) nebo pečenou jako já. Určitě není potřeba řepu péct jen kvůli tomuto receptu, já to dělám tak, že si vždy upeču několik kusů, které si dám do mrazáku a podle potřeby je využívám.

Řepu tedy nakrájíme na menší kostičky a společně s brokolicí jí lehce orestujeme na kokosovém oleji. K takto prohřáté zelenině už jen lehce vmícháme naší ochucenou quinou. Můžeme dle chuti ještě dosolit a dopepřit. Podáváme bohatě posypané rozmarýnovými semínky. Jejich příprava je víc než jednoduchá...semínka necháme společně na pánvičce opražit s posekaným rozmarýnem a troškou soli. 

Dobrou chuť

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 2

Autor receptu Mary´s KitchenLove

Ideální tip na rychlý oběd do krabičky do práce!! Quinoa se řadí mezi superpotraviny, a to především díky vysokému obsahu bílkovin (obsahuje všechny, pro naše tělo tolik nezbytné, esenciální aminokyseliny). Vaření s ní mám velice ráda, její příprava je rychlá a díky její neutrální chuti je využití quinoi v kuchyni takřka neomezené. Má příjemně křupavou strukturu, která ve spojení se zeleninou a praženými semínky dodá jídlu ten správný šmrnc!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1/2 šálku bílé quinoi
  • šťáva z 1/2 citronu
  • bylinky (já použila směs koření "Pikantní rozmarýn" od Fitkoření)
  • 1/4 brokolice
  • 1 červená řepa
  • lžička kokosového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 pl dýňových semínek
  • 1 pl slunečnicových semínek
  • 1 pl bílého sezamu
  • 1 pl černého sezamu
  • větší snítka čerstvého rozmarýnu

POSTUP PŘÍPRAVY:

Quinou si uvaříme dle návodu, já dávám na 1 díl quinoi, 1,5 dílu vody. Nechám společně na mírném ohni pod pokličkou vařit tak dlouho, dokud se všechna voda nevypaří. Potom stáhnu z plotny, přimíchám bylinky nebo koření, zaliju quinou citronovou šťávou, promíchám a nechám pod poklicí ještě docházet).

Co se koření týče, můžete použít vaše oblíbené bylinky. Jak jsem už psala, já použila bylinkovou směs od Fitkoření, která obsahuje rozmarýn, chilli, bazalku, česnek a černý pepř. Z jejich čistých kořenících směsí jsem nadšená, takže se nejspíše objeví i v dalších receptech. Vždy vám ale napíšu složení, abyste měli možnost dochutit jídlo s použitím toho, co máte doma.

Teď už ale zpět k receptu!!! Bokolici rozebereme na menší růžičky a necháme jen lehce povařit a ihned ochladíme ve studené vodě. Řepu použijte buď předvařenou (dá se koupit i běžně v obchodě) nebo pečenou jako já. Určitě není potřeba řepu péct jen kvůli tomuto receptu, já to dělám tak, že si vždy upeču několik kusů, které si dám do mrazáku a podle potřeby je využívám.

Řepu tedy nakrájíme na menší kostičky a společně s brokolicí jí lehce orestujeme na kokosovém oleji. K takto prohřáté zelenině už jen lehce vmícháme naší ochucenou quinou. Můžeme dle chuti ještě dosolit a dopepřit. Podáváme bohatě posypané rozmarýnovými semínky. Jejich příprava je víc než jednoduchá...semínka necháme společně na pánvičce opražit s posekaným rozmarýnem a troškou soli. 

Dobrou chuť

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 2

Autor receptu Mary´s KitchenLove