Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Rebarborový tvarohový cheesecake

4.0 1

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 120 másla
  • 50 g cukru moučka
  • 120 g polohrubé mouky

Ovocná vrstva:

  • 250 g rebarbory (po oloupání je jí asi 180 g)
  • 75 g cukru krupice
  • 2 větší lžíce polohrubé mouky (30 g)

Tvarohová vrstva:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 50 g cukru  moučka
  • 2 vejce

Poleva:

  • 150 g zakysané smetany (raději tučnější)
  • 1 zarovnaná lžíce cukru moučky (10 g)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • (nebo použijte 10 g vanilkového cukru)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu  rozhřejeme na 190° (horkovzduch na 170°C).

Máslo utřeme s cukrem a následně zapracujeme mouku. Těsto rukama natlačíme do dortové formy o průměru 22 cm. Pokud použijete formu s odepínatelným dnem, pak pod ní dejte ještě plech. Během pečení má máslo a trocha šťávy z rebarbory tendenci protékat, tak je lepší, aby obojí zůstalo na plechu pod formou než na dně trouby:o)

Rebarboru oloupeme, ořízneme od konců a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Vložíme do mísy, zasypeme cukrem a moukou a promícháme. Proslazenou rebarboru nasypeme a upěchujeme do formy na těsto a vložíme do rozehřáté trouby na 15 minut.

Po 15 minutách vyndáme z trouby a troubu snížíme na 175°C ( horkovzduch na 160°C).

Metličkou v ruce rozšleháme tvaroh a cukr do hladké hmoty. Pak stejným způsobem vmícháme obě vejce. Tvarohovou směs opatrně nalijeme na předpečený korpus s rebarborou a vrátíme do trouby na 40 minut. Po této době by měly být okraje těsta lehce zvedlé, ale střed stále trochu propadlý, celý koláč zůstává nahoře světlý (neměl by zhnědnout) a střed se při lehkém zaklepání skoro nechvěje.

Vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut zchladnout - za tu dobu spadnou kraje zpět dolů. 

Všechny ingredience smícháme metličkou v jednolitou hmotu a natřeme na horní část dortu.

Dort objedeme po obvodu nožem, uvolníme obruč a sundáme ji. Necháme zcela vychladnout a pak přemístíme do lednice a minimálně 3 hodiny necháme proležet.

Autor receptu Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

  • 120 másla
  • 50 g cukru moučka
  • 120 g polohrubé mouky

Ovocná vrstva:

  • 250 g rebarbory (po oloupání je jí asi 180 g)
  • 75 g cukru krupice
  • 2 větší lžíce polohrubé mouky (30 g)

Tvarohová vrstva:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 50 g cukru  moučka
  • 2 vejce

Poleva:

  • 150 g zakysané smetany (raději tučnější)
  • 1 zarovnaná lžíce cukru moučky (10 g)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • (nebo použijte 10 g vanilkového cukru)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Troubu  rozhřejeme na 190° (horkovzduch na 170°C).

Máslo utřeme s cukrem a následně zapracujeme mouku. Těsto rukama natlačíme do dortové formy o průměru 22 cm. Pokud použijete formu s odepínatelným dnem, pak pod ní dejte ještě plech. Během pečení má máslo a trocha šťávy z rebarbory tendenci protékat, tak je lepší, aby obojí zůstalo na plechu pod formou než na dně trouby:o)

Rebarboru oloupeme, ořízneme od konců a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Vložíme do mísy, zasypeme cukrem a moukou a promícháme. Proslazenou rebarboru nasypeme a upěchujeme do formy na těsto a vložíme do rozehřáté trouby na 15 minut.

Po 15 minutách vyndáme z trouby a troubu snížíme na 175°C ( horkovzduch na 160°C).

Metličkou v ruce rozšleháme tvaroh a cukr do hladké hmoty. Pak stejným způsobem vmícháme obě vejce. Tvarohovou směs opatrně nalijeme na předpečený korpus s rebarborou a vrátíme do trouby na 40 minut. Po této době by měly být okraje těsta lehce zvedlé, ale střed stále trochu propadlý, celý koláč zůstává nahoře světlý (neměl by zhnědnout) a střed se při lehkém zaklepání skoro nechvěje.

Vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut zchladnout - za tu dobu spadnou kraje zpět dolů. 

Všechny ingredience smícháme metličkou v jednolitou hmotu a natřeme na horní část dortu.

Dort objedeme po obvodu nožem, uvolníme obruč a sundáme ji. Necháme zcela vychladnout a pak přemístíme do lednice a minimálně 3 hodiny necháme proležet.

Autor receptu Marcela - Pradobroty