1/2 šálku namletých ořechů (vlašské, kešu nebo lískové)
2 šálky strouhanky
1/2 šálku mletého lněného semínka
3 šálky najemno nasekaných žampionů
1 a 1/2 šálku najemno nasekané kapusty, špenátu nebo jiné listové zeleniny
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce balzamikového octa
2 lžíce hořčice
2 lžíce lahůdkového droždí
1 a 1/2 lžičky mořské soli
1 lžička mleté červené papriky
Postup přípravy:
Do menšího hrnce dáme čočku, vodu, petržel, natřený jeden stroužek česneku a 1/4 šálku cibule a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme zčásti přiklopené, dokud čočka nezměkne a voda se nevyvaří.
Zatímco se čočka vaří, smícháme v míse namleté ořechy, strouhanku a lněné semínko. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř, mletou papriku a dobře promícháme.
Zbylou cibuli, česnek, houby a zeleninu osmahneme na oleji (cca 8-10min) a poté odstavíme ze sporáku.
Do měkké čočky přidáme ocet a hořčici a šťouchadlem na brambory nebo vařečkou rozmačkáme na hustou kaši.
Ve velké míse smícháme čočku, s osmahnutou zeleninou a suchou směsí se strouhankou. Podle chuti lze případně přimíchat 1 lžičku koření Čubrica, Zlaté nebo Adžika. Necháme uležet v lednici cca 15-30 minut, klidně i přes noc.
Mokrýma rukama uplácáme kuličky, které smažíme na troše oleje nebo grilujeme na lávovém kameni.