Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Domácí chléb s Lievito Madre by Romča

Potřebné přísady:

Rozkvas: děláme večer předem

  • 150-170g nakrmeného kvásku Lievito Madre
  • 50g celozrnná špaldová mouka hladká
  • 50g chlebová žitná mouka
  • 120-130ml vlahé odstáté vody

Těsto:

  • 350g hladká mouka
  • 150g mouka chlebová
  • 330ml vlahá voda
  • 2 kávové lžičky soli
  • kmín podle chuti
Postup přípravy:
  1. Rozkvas si uděláme večer. Bude nám kvasit 10-12 hodin.
  2. Lievito Madre dáme do mísy od robota a rukama promačkáme. Přidáme mouky, vodu, promícháme a necháme 10-12 hodin kvasit - přikryjeme sáčkem, aby nám rozkvas neosychal.
  3. Ráno k rozkvasu přidáme vodu, promícháme a přidáme ostatní suroviny, opět promícháme. Nechávám v robotu cca osm minut na druhý stupeň. Sůl a kmín přidávám až je konci hnětení.
  4. Přendáme do uzavíratelné nádoby, kterou vynažeme olejem. Těsto přeložíme a necháme 30 minut kynout v uzavřené nádobě.
  5. Po 30 minutách opět přeložíme v náfobě a necháme 30 minut kynout.
  6. Po 30 minutách opět přeložíme a necháme naposledy 30 minut kynout.
  7. Potom si posypeme pracovní desku moukou, těsto na ni vyklopíme, přeložíme a stočíme bochník, který dáme kynout do moukou nebo škrobem vysypané ošatky. Kdo nemá dá do cedníku utěrkou a pořádně vysype a dá kynout takto.
  8. Bochník necháme kynout hodinu až hodinu a půl. Čas se liší podle teploty v domě a podle kondice kvásku.
  9. Do chladné trouby vložíme pečící kámen nebo plech, dospod dáme další plech - ( ten je na vodu -( záparu)) a troubu předehřejeme na 250 stupňů. Pokud nemáte kámen nemusíte předehřívat dlouho, pokud ano tak alespoň 30 minut před samotným pečením chleba.
  10. Po vykynutí dáme na pět minut do mrazáku. Vyklopíme z ošatky a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Do spolu trouby vlijeme na rozpálených připravený plech sklenici vody a pečeme na 250 stupňů, přikryté alobalem 15 minut. Potom troubu vyvětráme a pečeme již bez alobalu zhruba 25 minut na cca 180-200 stupňů, každý podle své trouby.
  11. Po upečení vyndáme a zaklepeme na spodek chleba, pokud duní je hotov, pokud ne ještě pečeme. Pokud je chléb upečený dáme na mřížku, postříkáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme vyvhladnout - úplně. Až pak krájíme.
Pečivo

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

TOPlist