Search
Filters
Close

Chléb by Romča

5.0 1

Ingredience

  • 300g hladká mouka
  • 150g žitná chlebová mouka
  • 15g soli
  • 5g kmínu
  • 2 polévkové lžíce olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1ks droždí sušené - sáček
  • 270ml voda

Postup přípravy

Mouky prosijeme do nádoby, přidáme sušené droždí a promícháme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Nechávám v robotu na nejmenší stupeň míchat zhruba 10-15 minut. Těsto má být řidší, ale jen tak abychom s ním mohli pracovat. Lehce se lepí, ale neteče. Pokud je moc řídké, prodáme trochu hladké mouky.

Vypracované těsto vyndáme, několikrát říkáme natáhneme a přeložím. Nakonec vsválíme bochánek pomoučnímr a pomoučněný stranou dáme nekam do ošatky nebo jiné nádoby kynout. Necháme kynout zhruba dvě hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Troubu předehřejeme na 250 stupňů, do trouby vložíme taktéž nádobu i víko od nádoby ve které budeme chléb péct. Nádobu před vložením do trouby můžeme vymazat olejem.

Když máme troubu předehřátou, vyklopime do nádoby chleba, lehce pomoučníme, pokud je třeba, nařežeme vzor podle vkusu a přilryjeme víkem nebo alobalem a pečeme na 250 stupňů 15 minut.

Po 15 minutách chleba odkryjeme a pečeme dalších 25 minut bez víka či alobalu na 220 stupňů.

Po uplynutí pečící doby chléb vyndáme a vyklopíme na mřížku. Necháme vyvhladnouut alespoň do doby než bude vlažný. Dříve opravdu nekrájíme, srazila by se nám střídka.

Dobrou chuť a ať se dílo daří :-)

Autor receptu Romča

Ingredience

  • 300g hladká mouka
  • 150g žitná chlebová mouka
  • 15g soli
  • 5g kmínu
  • 2 polévkové lžíce olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1ks droždí sušené - sáček
  • 270ml voda

Postup přípravy

Mouky prosijeme do nádoby, přidáme sušené droždí a promícháme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Nechávám v robotu na nejmenší stupeň míchat zhruba 10-15 minut. Těsto má být řidší, ale jen tak abychom s ním mohli pracovat. Lehce se lepí, ale neteče. Pokud je moc řídké, prodáme trochu hladké mouky.

Vypracované těsto vyndáme, několikrát říkáme natáhneme a přeložím. Nakonec vsválíme bochánek pomoučnímr a pomoučněný stranou dáme nekam do ošatky nebo jiné nádoby kynout. Necháme kynout zhruba dvě hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Troubu předehřejeme na 250 stupňů, do trouby vložíme taktéž nádobu i víko od nádoby ve které budeme chléb péct. Nádobu před vložením do trouby můžeme vymazat olejem.

Když máme troubu předehřátou, vyklopime do nádoby chleba, lehce pomoučníme, pokud je třeba, nařežeme vzor podle vkusu a přilryjeme víkem nebo alobalem a pečeme na 250 stupňů 15 minut.

Po 15 minutách chleba odkryjeme a pečeme dalších 25 minut bez víka či alobalu na 220 stupňů.

Po uplynutí pečící doby chléb vyndáme a vyklopíme na mřížku. Necháme vyvhladnouut alespoň do doby než bude vlažný. Dříve opravdu nekrájíme, srazila by se nám střídka.

Dobrou chuť a ať se dílo daří :-)

Autor receptu Romča