Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Jahodový likér

Potřebné přísady:
  • 500 g zralých jahod
  • 250 g cukru (krystal nebo třtinový)
  • 250 ml vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo ½ vanilkového lusku
  • 500 ml kvalitního alkoholu - vodka, bílý rum
Postup přípravy:
  1. Jahody očisti, odstopkuj a nakrájej na menší kousky.
  2. Vlož je do skleněné uzavíratelné nádoby (např. zavařovací sklenice).
  3. Přidej vanilku a zalij alkoholem. Dobře uzavři a nech stát na temném chladnějším místě 5–7 dní. Občas protřep.
  4. Poté si připrav cukrový sirup: v kastrůlku svař vodu s cukrem, až se cukr rozpustí. Nech úplně vychladnout.
  5. Jahody přeceď přes jemné sítko nebo plátno, dobře je vymačkej, a přidej vychlazený cukrový sirup.
  6. Promíchej, přelij do čistých lahví a nech odležet ještě alespoň 3–5 dní v lednici.
  7. Tipy:
  8. Chuť se ještě zlepší po týdnu až dvou.
  9. Vydrží v lednici i několik týdnů.
  10. Skvělé je přidat i trochu citronové šťávy nebo limetkové kůry pro svěží šmrnc.
Hlavní jídla

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Grenadinmarsch - fleky s bramborama

Grenadinmarsch - fleky s bramborama

Obrázek Horčicová smetanová omáčka - vynikající

Horčicová smetanová omáčka - vynikající

Obrázek Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča

Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča

Obrázek Recept - Gnocchi s lososem, špenátem a sýrovou omáčkou

Recept - Gnocchi s lososem, špenátem a sýrovou omáčkou

Obrázek Špagety po uhlířsku - spaghetti alla carbonara

Špagety po uhlířsku - spaghetti alla carbonara

Obrázek Smažené bramborové třepanky se zelím -  Podzuklín

Smažené bramborové třepanky se zelím - Podzuklín

TOPlist