Jahodový likér
Potřebné přísady:
- 500 g zralých jahod
- 250 g cukru (krystal nebo třtinový)
- 250 ml vody
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo ½ vanilkového lusku
- 500 ml kvalitního alkoholu - vodka, bílý rum
Postup přípravy:
- Jahody očisti, odstopkuj a nakrájej na menší kousky.
- Vlož je do skleněné uzavíratelné nádoby (např. zavařovací sklenice).
- Přidej vanilku a zalij alkoholem. Dobře uzavři a nech stát na temném chladnějším místě 5–7 dní. Občas protřep.
- Poté si připrav cukrový sirup: v kastrůlku svař vodu s cukrem, až se cukr rozpustí. Nech úplně vychladnout.
- Jahody přeceď přes jemné sítko nebo plátno, dobře je vymačkej, a přidej vychlazený cukrový sirup.
- Promíchej, přelij do čistých lahví a nech odležet ještě alespoň 3–5 dní v lednici.
- Tipy:
- Chuť se ještě zlepší po týdnu až dvou.
- Vydrží v lednici i několik týdnů.
- Skvělé je přidat i trochu citronové šťávy nebo limetkové kůry pro svěží šmrnc.
Hlavní jídla
Mohlo by se Vám líbit