Okurku omyjte, podélně rozkrojte a lžičkou vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na tenké plátky a dejte do mísy. Chilli papričku zbavte semínek (pokud nechcete moc pálivé) a nasekejte ji najemno. Přidejte k okurce. V malé misce smíchejte ocet, sůl, pepř a olej a touto zálivkou zalijte směs. Nechte marinovat, než budou špízy hotové.
Marináda na maso:
Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte na drobno. V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte česnek a zázvor a za stálého míchání krátce opečte. Poté přidejte sójovou omáčku, med a chilli omáčku. Promíchejte a vařte asi 1–2 minuty. Odstavte a nechte lehce zchladnout.
Maso:
Kuřecí prsa nakrájejte na přibližně 2cm kostky. Vložte do marinády a dobře promíchejte. Následně maso napíchejte na kovové jehly nebo špejle.
Grilování:
Gril nebo pánev potřete zbylým olejem. Položte na ni špízy a grilujte zhruba 8–10 minut ze všech stran dozlatova. Pravidelně otáčejte, aby se maso rovnoměrně propeklo.
Hotové špízy servírujte společně s okurkovým salátem.