POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
Na 6-8 porcí:
- 1,5 kg boloňského ragú (recept na ragú - pokud uvaříte ragú z 800 g masa (jak je popsáno v receptu), dostanete potřebné množství na lasagne)
Bešamelová omáčka:
- 50 g cibule
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1 l plnotučného mléka
- špetka pepře
- 1 bobkový list
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- Těstoviny lasagne - počet na 4 vrstvy (16-20 plátků podle velikosti zapékací nádoby, je dobré si toto rozměřit dopředu a počítat s tím, že těstovina varem lehce nabyde a zabere víc místa)
- 80 g strouhaného parmezánu
POSTUP PŘÍPRAVY:
Začneme s přípravou bešamelu.
Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 20 minut vaříme.
Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.
Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.
Uvaříme těstoviny (uvařte i ty, které mají na obale napsané, že vařit nepotřebují, já jednou jedny takové nepředvařila a těstoviny byly po upečení velmi velmi al dente).
V širokém hrnci uvaříme vodu, osolíme ji (cca 1 lžíce soli na 3 l vody) a těstoviny postupně vaříme cca 2-3 minuty (čerstvé domácí těstoviny stačí vařit asi minutu). Těstovinu vyjmeme z vody a položíme na rovný povrch (já pokládám na čistou linku), aby vychladly a nezkroutily se.
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Na dno zapekácí mísy položíme těstoviny - podle potřeby je můžeme oříznout . Já měla z předepsaného množství surovin dva menší pekáčky - viz fotky - a na každou vrstvu jsem využila asi 2,5 obdélníku. Pokud použijete velký pekáč, počítejte asi s 4-5 pláty těstoviny na vrstvu.
Na tětoviny rozetřeme čtvrtinu bešamelu, zasypeme 20 g parmezánu a opatrně navrstvíme třetinu boloňského ragú. Zopakujeme ještě 2x - dohromady tedy máme 3 vrstvy těstoviny, bešamelu, sýra a masové směsi. Nahoru položíme poslední část těstovin, potřeme zbytkem bešamelu, zasypeme zbytkem sýra.
Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 minut.
Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty