Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Koláč s jahodovým mascarpone

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 90 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 270 g  polohrubé mouky

Náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g jahod
  • 150 g cukru moučka
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy:
  1. Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  2. Povolené máslo utřeme s cukrem a následně vmícháme i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypeme mouku a vypracujeme těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžící studené vody a zapracovat.
  3. Těsto vymačkáme do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložíme pečícím papírem, zasypeme fazolemi (nebo pečícími kameny) a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut.
  4. Jahody, půlku cukru a škrob rozmixujeme dohladka.
  5. Vychlazené mascarpone vyšleháme na nižší otáčky s druhou půlkou cukru a následně zašleháme jahodovou směs.
  6. Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndáme, odstraníme zátěž (fazole/kameny) a pečící papír a případné bubliny propíchneme vidličkou. Na korpus nalijeme náplň a koláč vrátíme do trouby. Pečeme dalších 30 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.
  7. Koláč necháme asi dvě hodiny chladnout na mřížce a následně vložíme aspoň na hodinu do lednice.
  8. Podáváme zdobené čerstvými jahodami.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Neskutečně dobrý koláč sypaný margotkou

Neskutečně dobrý koláč sypaný margotkou

Obrázek Tvarohové bábovičky s kandovaným ovocem by Romča

Tvarohové bábovičky s kandovaným ovocem by Romča

Obrázek Koláč s hruškami a ořechy z listového těsta

Koláč s hruškami a ořechy z listového těsta

Obrázek Brownies dortíčky s máslovým krémem a ananasem

Brownies dortíčky s máslovým krémem a ananasem

TOPlist