Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PolévkyVaření, pečení, recepty

Krémová tomatová polévka s balsamikem a smetanou

Potřebné přísady:
  • • 1 střední červená cibule
  • • 2 větší rajčata (dozrálejší, šťavnatá)
  • • 1 stroužek česneku (malý, ale výrazný)
  • • 1 a ½ lžíce třtinového cukru
  • • 1 lžíce jemného balzamikového octa nebo sirupu
  • • 2 lžíce olivového oleje
  • • cca 300 ml rajčatové passaty
  • • 300 ml zeleninového vývaru
  • • sůl, čerstvě mletý pepř
  • • pár lístků čerstvé bazalky
  • • 50 ml smetany na zjemnění
Postup přípravy:
  1. Na rozehřátém olivovém oleji zpěň jemně nasekanou cibuli, restuj ji dozlatova na mírném plameni.
  2. Přidej nasekaný česnek a nech ho krátce rozvonět, jen pár desítek vteřin, aby nezhořkl.
  3. Poté vsyp na kousky nakrájená rajčata a zvolna je restuj, dokud se z nich neodpaří přebytečná šťáva. Osol a opepři.
  4. Přisyp cukr a nech ho mírně zkaramelizovat, bude to celé voňavější a chuťově výraznější.
  5. Zalij vše passatou a vývarem, promíchej a nech lehce probublávat asi 10 minut.
  6. Polévku rozmixuj do hladkého krému, poté vmíchej smetanu a nasekanou bazalku.
  7. Nakonec dochuť balzamikem a případně doladíš chutě solí či cukrem podle potřeby.
Polévky

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Rychlá hrášková polévka se šunkou

Rychlá hrášková polévka se šunkou

Obrázek Kuřecí vývar se strouhankovými knedlíčky

Kuřecí vývar se strouhankovými knedlíčky

Obrázek Kapustičková zimní polévka by Romča

Kapustičková zimní polévka by Romča

Obrázek Krémová polévka z mrkve, pomerančové šťávy a zázvoru

Krémová polévka z mrkve, pomerančové šťávy a zázvoru

Obrázek Cesnaková polievka so šunkou, syrom a krutónmi

Cesnaková polievka so šunkou, syrom a krutónmi

TOPlist