Do misky nalij trochu vlažného mléka, rozdrob droždí, přidej lžíci cukru a trochu mouky. Nech vzejít kvásek asi 10 minut.
Zamíchej těsto:
Do velké mísy dej zbytek mouky, špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Přilévej zbytek mléka a vypracuj hladké, vláčné těsto. Zakryj utěrkou a nech kynout cca 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
Plnění a tvarování:
Těsto rozděl na stejné kousky (cca 12). Každý zplošti, doprostřed dej jahodu, zabal a vytvoř kuličku tak, aby byla jahoda dobře uzavřená uvnitř.
Vaření:
Knedlíky vkládej do vroucí osolené vody. Vař zvolna cca 8–10 minut podle velikosti. V polovině vaření je otoč, aby byly rovnoměrně uvařené.
Podávání:
Ihned po vyjmutí propíchej knedlíky vidličkou, aby vyšla pára. Podávej s rozpuštěným máslem, cukrem, tvarohem nebo zakysanou smetanou, případně posypané mletým mákem.