Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Kynuté jahodové knedlíky

Potřebné přísady:
  • 🥣 Suroviny na těsto (cca 12 knedlíků):
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka (vlažného)
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce rozpuštěného másla (volitelně)
  • 🍓 Náplň:
  • cca 12 středních jahod (nebo více menších)
  • cukr krystal na posypání (volitelné)
  • 🧈 Na dokončení:
  • rozpuštěné máslo
  • tvaroh / zakysaná smetana / cukr / mletý mák dle chuti
Postup přípravy:
  1. Připrav kvásek:
  2. Do misky nalij trochu vlažného mléka, rozdrob droždí, přidej lžíci cukru a trochu mouky. Nech vzejít kvásek asi 10 minut.
  3. Zamíchej těsto:
  4. Do velké mísy dej zbytek mouky, špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Přilévej zbytek mléka a vypracuj hladké, vláčné těsto. Zakryj utěrkou a nech kynout cca 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Plnění a tvarování:
  6. Těsto rozděl na stejné kousky (cca 12). Každý zplošti, doprostřed dej jahodu, zabal a vytvoř kuličku tak, aby byla jahoda dobře uzavřená uvnitř.
  7. Vaření:
  8. Knedlíky vkládej do vroucí osolené vody. Vař zvolna cca 8–10 minut podle velikosti. V polovině vaření je otoč, aby byly rovnoměrně uvařené.
  9. Podávání:
  10. Ihned po vyjmutí propíchej knedlíky vidličkou, aby vyšla pára. Podávej s rozpuštěným máslem, cukrem, tvarohem nebo zakysanou smetanou, případně posypané mletým mákem.
Hlavní jídla

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Horčicová smetanová omáčka - vynikající

Horčicová smetanová omáčka - vynikající

Obrázek Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Obrázek Kuřecí na jehle s okurkovým salátkem

Kuřecí na jehle s okurkovým salátkem

TOPlist