POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
- olej
- cibule
- česnek
- hovězí mleté maso
- pepř
- sůl
- provensálské koření
- rajčatový protlak
- rajčata sterilová v plechovce
- máslo
- hladká mouka
- eidam
- lasagne
POSTUP PŘÍPRAVY:
Na pánvi rozpálíme olej a na něm zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vložíme mleté hovězí maso, osolíme, opepříme a posypeme sušeným provensálským kořením. Maso osmahneme až změní barvu. Přidáme rajčatový protlak a krájená rajčata z plechovky. Společně na mírném ohni podusíme.
Mezitím si v kastrolu připravíme omáčku. Rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a uděláme jíšku. Zalijeme mlékem a pořádně promícháme. Přidáme nastrouhaný sýr a opět promícháme. Osolíme.
Vymažeme obdélníkový pekáč olejem. Nakrájíme rajčata na plátky a vyrovnáne je na dno pekáče. Nejdříve na ně narovnáme lasagně, pak dáme vrstvu masa, poté polijeme omáčkou. Stále opakujeme a vrstvíme. Poslední vrstva jsou polité lasagně omáčkou.
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 stupních asi 25 minut, aby vrchní vrstva byla dozlatova.
Autor receptu Martina Vaněčková