200 g mascarpone (nechte povolit na pokojovou teplotu)
300 ml smetany ke šlehání
60 g krupicového cukru
2 malé žloutky
1½ lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce kávového likéru (volitelné)
Do žáruvzdorné mísy vložte žloutky a cukr a míchejte ve vodní lázni (Bain-Marie), dokud směs nezbledne, nezhoustne a cukr se nerozpustí – zabere to asi 4–5 minut. Sundejte z tepla.
V jiné misce vyšlehejte mascarpone spolu se smetanou, dokud není směs pevná a hladká.
Poté do této směsi jemně vmíchejte vychladlý žloutkový základ. Pokud používáte, přidejte i likér. Nechte připravený krém stranou.
Kakaové palačinky
1¾ hrnku studeného mléka
4 vejce
1½ hrnku hladké mouky
¼ hrnku hořkého kakaa
1 lžíce kukuřičného škrobu
¼ lžičky soli
3 lžíce cukru
1 lžička vanilkového extraktu
3 lžíce rozpuštěného másla (soleného)
Všechny suroviny smíchejte v míse do hladkého těsta – nejprve tekuté složky (vejce, mléko, vanilka, máslo), pak suché (mouka, kakao, škrob, sůl, cukr).
Nechte těsto krátce odpočinout a pak z něj na pánvi opékejte tenké palačinky.
Sestavení rolády
Palačinky dávejte vedle sede vždy 2 aly se lehce překrývaly. Na vrstvy kakaových palačinek rozetřete připravený tiramisu krém, případně přidejte čokoládový krém nebo rozpuštěnou čokoládu. Palačinky naskládejte na sebe a zarolujte do tvaru rolády. Nakonec vše poprašte kakaem a dejte chladit, dokud roláda neztuhne.