Search
Filters
Close

Rohlíky z pšeničného kvásku by Romča

Ingredience

Rozkvas

  • 2 polévkové lžíce pšeničné kvásku
  • 170g hladké mouky
  • 170ml odstáté vody

Těsto

  • 340g hladká mouka
  • 100ml odstátá voda - ( vody tolik, aby těsto bylo hladké o odlepovalo se od stěn)
  • 1-2 lžičky soli
  • 40g rozpuštěné máslo nebo sádlo
  • 1 lžička Ječné sladu nebo medu

Postup přípravy

Rozkvas

Rozkvas bude kvasit 10-12 hodin. Je potřeba si propočítat kdy chceme mít rohlíky hotové. Já jsem rozkvas udelala večer a nechala rozkvasit přes noc.

Suroviny na rozkvas dáme do velké sklenice já mám litr a půl. Důkladně promícháme a přikryjeme víčkem, neutahujeme a necháme někde na kuchyňské lince 10-12 hodin rozkvasit.

Těsto:

Vezmeme rozkvas z minulého dne a odebereme 2 polévkové lžíce zpět do pšeničné kvásku, který náme v lednici, promícháme a vrátíme do lednice.

Teď vezmeme rozkvas dáme do mísy od robota a přidáme ingredience na těsto - mouku prosijeme, máslo mucsí být pokojové teplo, ne horké. Vypracujeme krásně hladké těsto. Naolejujeme mísu a těsto fo ní přendáme. Necháme tři hodiny kynout. Kdo chce může těsto překládat, ale není to nutné.

Po třech hodinách těsto vyndáme, dáme na vál a rozdělíme na několik částí. Nepodsypáváme moukou, rohlíky pak špatně kynou. Jelikož je těsto omaštěné z mísy lze s ním dobře pracovat i bez podsypávání.

Z každé části vyválíme kruh, který rodělíme na několik trojúhelníků. Velikost trjúhelníků záleží na tom, jak velké rohlíky požadujete.

Trojúhelníky stočíme, kraje zmáčneme a rohlík můžeme nechat rovný nebo ho stočí - podle toho jaké tvary preferujete.

Když máme rohlíky stočené, dáme je na pečící papír a necháme kynout 3 hodiny, zabaléném v igelitové tašce.

Po vykynutí postříkáme vodou z rozprašovače nebo potřeme vodou normálně mašlovačkou a pečeme v troubě, troubu nahříváme na 250 stupňů i s plechem a necháme nahřívat 8-10 minut.

Potom rychle vyndáme plech a rohlíky i s papírem na plech přenesené.

Pečeme na 250 stuňů 8-10 minut. Nemusí být tak zlaté jako na obrázku. Na obrázku jsou již křupavé, když necháte méně, jsou to klasické rohlíky jako z obchodu. Po vyndání z trouby dáme vychladnout na mřížku a opět potřeme nebo postříkáme vodou a máme hotovo.

Autor receptu Romča

Ingredience

Rozkvas

  • 2 polévkové lžíce pšeničné kvásku
  • 170g hladké mouky
  • 170ml odstáté vody

Těsto

  • 340g hladká mouka
  • 100ml odstátá voda - ( vody tolik, aby těsto bylo hladké o odlepovalo se od stěn)
  • 1-2 lžičky soli
  • 40g rozpuštěné máslo nebo sádlo
  • 1 lžička Ječné sladu nebo medu

Postup přípravy

Rozkvas

Rozkvas bude kvasit 10-12 hodin. Je potřeba si propočítat kdy chceme mít rohlíky hotové. Já jsem rozkvas udelala večer a nechala rozkvasit přes noc.

Suroviny na rozkvas dáme do velké sklenice já mám litr a půl. Důkladně promícháme a přikryjeme víčkem, neutahujeme a necháme někde na kuchyňské lince 10-12 hodin rozkvasit.

Těsto:

Vezmeme rozkvas z minulého dne a odebereme 2 polévkové lžíce zpět do pšeničné kvásku, který náme v lednici, promícháme a vrátíme do lednice.

Teď vezmeme rozkvas dáme do mísy od robota a přidáme ingredience na těsto - mouku prosijeme, máslo mucsí být pokojové teplo, ne horké. Vypracujeme krásně hladké těsto. Naolejujeme mísu a těsto fo ní přendáme. Necháme tři hodiny kynout. Kdo chce může těsto překládat, ale není to nutné.

Po třech hodinách těsto vyndáme, dáme na vál a rozdělíme na několik částí. Nepodsypáváme moukou, rohlíky pak špatně kynou. Jelikož je těsto omaštěné z mísy lze s ním dobře pracovat i bez podsypávání.

Z každé části vyválíme kruh, který rodělíme na několik trojúhelníků. Velikost trjúhelníků záleží na tom, jak velké rohlíky požadujete.

Trojúhelníky stočíme, kraje zmáčneme a rohlík můžeme nechat rovný nebo ho stočí - podle toho jaké tvary preferujete.

Když máme rohlíky stočené, dáme je na pečící papír a necháme kynout 3 hodiny, zabaléném v igelitové tašce.

Po vykynutí postříkáme vodou z rozprašovače nebo potřeme vodou normálně mašlovačkou a pečeme v troubě, troubu nahříváme na 250 stupňů i s plechem a necháme nahřívat 8-10 minut.

Potom rychle vyndáme plech a rohlíky i s papírem na plech přenesené.

Pečeme na 250 stuňů 8-10 minut. Nemusí být tak zlaté jako na obrázku. Na obrázku jsou již křupavé, když necháte méně, jsou to klasické rohlíky jako z obchodu. Po vyndání z trouby dáme vychladnout na mřížku a opět potřeme nebo postříkáme vodou a máme hotovo.

Autor receptu Romča