Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Boloňské ragú s těstovinami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Suroviny na 8 porcí (my děláme z dvojnásobku, ale je to opravdu makačka:o)):

  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 200 g cibule
  • 3 stroužky českého česneku
  • 300 g očištěné mrkve
  • 200 g celeru
  • 100 g řapíkatého celeru (pokud nemáte, lze vynechat)
  • 100 g pancetty (nemívám doma, používám cca 50 g slaniny)
  • 70 ml olivového oleje
  • 400 g mletého hovězího (krku, hrudí)
  • 400 g mletého vepřového (Vaněk doporučuje bok, já používám libovější plecko)
  • 20 g soli
  • 70 g rajčatového protlaku
  • mletý pepř
  • 150 ml červeného vína
  • 400 g loupaných rajčat
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 200 ml vody

POSTUP PŘÍPRAVY:

(pokud chcete vařit podle původního receptu, vynechte rajčata, vína dejte tři deci a rajského protlaku 150g)

Bobokový list, kuličky pepře a nového koření vložíme do gázy a zavážeme provázkem (případně použijeme zavíratelné čajové sítko).

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Očištěnou mrkev, celer, řapíkatý celer, pancettu/slaninu nakrájíme na malé kostičky. V širokém kastrolu rozpálíme olej a přidáme pancettu/slaninu.

Po zezlátnutí přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer a restujeme do zlatova. Přidáme cibuli a opět restujeme do zlatova. POté přidáme všechno maso a česnek. Vše promícháme, osolíme a na mírnějším plameni za stálého míchání vaříme asi 10 minut.

Přidáme protlak a za častého míchání vaříme dalších 15 minut. Přilijeme víno, rajčata, čerstvý pepř a pytlíček s kořením a vaříme dalších 20 minut.

Pak přidáme muškátový oříšek, 100 ml vody (půlku z předepsaného množství výše), promícháme, přiklopíme a necháme asi 3 hodiny na mírném plameni pobublávat. V případě přílišného odvaření vody z ragú přilijeme zbývající vodu (já přilévám skoro pokaždé ještě víc). Po třech hodinách máme silnou omáčku, ze které se nám "ztratila" zelenina :o)

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Suroviny na 8 porcí (my děláme z dvojnásobku, ale je to opravdu makačka:o)):

  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 200 g cibule
  • 3 stroužky českého česneku
  • 300 g očištěné mrkve
  • 200 g celeru
  • 100 g řapíkatého celeru (pokud nemáte, lze vynechat)
  • 100 g pancetty (nemívám doma, používám cca 50 g slaniny)
  • 70 ml olivového oleje
  • 400 g mletého hovězího (krku, hrudí)
  • 400 g mletého vepřového (Vaněk doporučuje bok, já používám libovější plecko)
  • 20 g soli
  • 70 g rajčatového protlaku
  • mletý pepř
  • 150 ml červeného vína
  • 400 g loupaných rajčat
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 200 ml vody

POSTUP PŘÍPRAVY:

(pokud chcete vařit podle původního receptu, vynechte rajčata, vína dejte tři deci a rajského protlaku 150g)

Bobokový list, kuličky pepře a nového koření vložíme do gázy a zavážeme provázkem (případně použijeme zavíratelné čajové sítko).

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Očištěnou mrkev, celer, řapíkatý celer, pancettu/slaninu nakrájíme na malé kostičky. V širokém kastrolu rozpálíme olej a přidáme pancettu/slaninu.

Po zezlátnutí přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer a restujeme do zlatova. Přidáme cibuli a opět restujeme do zlatova. POté přidáme všechno maso a česnek. Vše promícháme, osolíme a na mírnějším plameni za stálého míchání vaříme asi 10 minut.

Přidáme protlak a za častého míchání vaříme dalších 15 minut. Přilijeme víno, rajčata, čerstvý pepř a pytlíček s kořením a vaříme dalších 20 minut.

Pak přidáme muškátový oříšek, 100 ml vody (půlku z předepsaného množství výše), promícháme, přiklopíme a necháme asi 3 hodiny na mírném plameni pobublávat. V případě přílišného odvaření vody z ragú přilijeme zbývající vodu (já přilévám skoro pokaždé ještě víc). Po třech hodinách máme silnou omáčku, ze které se nám "ztratila" zelenina :o)

Autor receptu i fotografie Marcela - Pradobroty