Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Dušená dýně s jasmínovou rýží

2.7 3

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1 velká mrkev a o trochu víc dýně
  • limetová šťáva
  • petržel kudrnka
  • mletý kardamon
  • sezamové semínko
  • sůl, pepř
  • hrnek jasmínové rýži (hrst na porci)
  • 4 hřebíčky
  • špetka hořčičných semínek
  • několik kuliček pepře
  • lžička kari koření
  • sůl

POSTUP PŘÍPRAVY:

V hrnci rozpálíme lžíci olivového oleje a přihodíme hřebíček, hořčičné semínko, a kari koření. Zamícháme a až začne vonět, přisypeme rýži. Chvíli restujeme a až rýže začíná bělat, přilijeme horkou vodu tak aby rýže byla ponořená. Z hrnce se může hodně kouřit. Vaříme na mírném ohni za občasného zamíchání. Až je voda vyvařená, hrnec přikryjeme pokličkou a rýži necháme dojít.

Na pánvi orestujeme pokrájenou dýni a mrkev na kostičky, přidáme špetku kardamonu a sůl. Pak podlijeme vodou (asi decka a půl) a necháme dusit dokud není zelenina měkká (asi 10 minut). Pak zakápneme limetovou šťávou, dochutíme a přimícháme petrželovou nať a sezamové semínko. Ke konci můžeme přidat lžíci másla, aby se udělala jemná omáčka.

Zdroj viz odkaz

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 1 velká mrkev a o trochu víc dýně
  • limetová šťáva
  • petržel kudrnka
  • mletý kardamon
  • sezamové semínko
  • sůl, pepř
  • hrnek jasmínové rýži (hrst na porci)
  • 4 hřebíčky
  • špetka hořčičných semínek
  • několik kuliček pepře
  • lžička kari koření
  • sůl

POSTUP PŘÍPRAVY:

V hrnci rozpálíme lžíci olivového oleje a přihodíme hřebíček, hořčičné semínko, a kari koření. Zamícháme a až začne vonět, přisypeme rýži. Chvíli restujeme a až rýže začíná bělat, přilijeme horkou vodu tak aby rýže byla ponořená. Z hrnce se může hodně kouřit. Vaříme na mírném ohni za občasného zamíchání. Až je voda vyvařená, hrnec přikryjeme pokličkou a rýži necháme dojít.

Na pánvi orestujeme pokrájenou dýni a mrkev na kostičky, přidáme špetku kardamonu a sůl. Pak podlijeme vodou (asi decka a půl) a necháme dusit dokud není zelenina měkká (asi 10 minut). Pak zakápneme limetovou šťávou, dochutíme a přimícháme petrželovou nať a sezamové semínko. Ke konci můžeme přidat lžíci másla, aby se udělala jemná omáčka.

Zdroj viz odkaz