Hledat
Filtry
Zavřít

Recept - Koprová omáčka

4.0 2

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky (hrašky)
  • 1 l hovězího vývaru
  • 200 ml smetany s 31% tuku
  • hrst kopru
  • sůl, pepř
  • kvasný ocet (případně jablečný)
  • cukr

POSTUP PŘÍPRAVY:

Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku (hrašku), pečlivě promícháme a asi dvě minutky mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku).Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilijeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháváme , aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky.Omáčku osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit.

Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minutky. Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme!  

Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák - kopr jen lehce nalámejte, dejte do širšího hrnku, zalijte ho asi deckou hotové omáčky a pomocí tyčového mixeru tuhle směs rozmixujte - ne do hladka, to dostanete zelený brčák, stačí aby  ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijte zpět do hrnce a zamíchejte. 

A nyní omáčku dochutíme octem a cukrem. Omáčka má být sladko-kyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru. Já obvykle dám 2 lžíce octa (mám menší lžíce) a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promíchám a ochutnávám, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní. 

Podáváme s bramborem a vajíčkem na tvrdo, nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Autor receptu Marcela - Pradobroty

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky (hrašky)
  • 1 l hovězího vývaru
  • 200 ml smetany s 31% tuku
  • hrst kopru
  • sůl, pepř
  • kvasný ocet (případně jablečný)
  • cukr

POSTUP PŘÍPRAVY:

Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku (hrašku), pečlivě promícháme a asi dvě minutky mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku).Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilijeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháváme , aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky.Omáčku osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit.

Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minutky. Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme!  

Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák - kopr jen lehce nalámejte, dejte do širšího hrnku, zalijte ho asi deckou hotové omáčky a pomocí tyčového mixeru tuhle směs rozmixujte - ne do hladka, to dostanete zelený brčák, stačí aby  ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijte zpět do hrnce a zamíchejte. 

A nyní omáčku dochutíme octem a cukrem. Omáčka má být sladko-kyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru. Já obvykle dám 2 lžíce octa (mám menší lžíce) a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promíchám a ochutnávám, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní. 

Podáváme s bramborem a vajíčkem na tvrdo, nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Autor receptu Marcela - Pradobroty