Hledat
Filters

Buchtičky ze Šumavy od babičky

Potřebné přísady:

Buchty bývaly pokrmem všedních dnů, hlavně buchty ,,prázdné" ( bez náplně ). Plněné se pekly hlavně na neděle a svátky.Měly i různou velikost. ,,Cihličky" se pekly o žních na pole, malé byly slavnostnější a na Chodsku se pekly ,,dílečky", což je buchta bez náplně a cukru.

Já dnes pekla z jednoho těsta napůl ,,prázdné" a s povidlama. Dělejte je opravdu maličké.

  • 15 dkg másla
  • 2 vejce
  • 10 dkg cukru
  • 2 dcl mléka
  • kvásek z 1 droždí ( 3 lžíce teplého mléka,1 lžička cukru,droždí)
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg hladké mouky
  • hrst rozinek
  • 8 lžic mléka s vanilkovým cukrem
  • 3 lžíce cukru a 1 lžíce másla na zalití
Postup přípravy:
  1. Zaděláme kvásek, utřeme máslo s vejci, cukrem, kůrou a přisypeme mouku. Zapracujeme kvásek a vlažné mléko. Těsto dobře propracujeme,dle potřeby přidáme mouku. Do těsta dáme rozinky a ještě propracujeme. Těsto není tuhé,ale vláčné. Necháme kynout.
  2. Z vykynutého těsta tvoříme malé buchtičky ( můžete i naplnit) a klademe těsně vedle sebe do vymazané formy nebo malého pekáčku. Necháme znova asi 15 minut kynout.
  3. Ohřejeme mléko rozšleháme v něm máslo, cukr, vanilkový cukr a nalijeme na buchtičky. Pečeme při 185 st.asi 30 minut. Po upečení potřeme máslem s rumem a sypeme cukrem.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist