Jogurtový crumble dezert s lesním ovocem
Potřebné přísady:Na jogurt:
- 1 litr mléka - používám přímo od kravičky, nebo kozí, ovčí - zde už ale zahušťuje sušeným mlékem - u kravského toto není nutné
- hrnec na svaření mléka
- jogurtovač - ( nemusí být, můžete dát do peřin a nebo v zimě k topení)
- jeden malý bílý jogurt nebo jogurtová kultura - ( z jogurtu Activia ,Holandský nebo Choceňský co kdo má rád, ale musí v něm být živé kultury)
- skleničky na jogurt - pokud nemáte jogurtovač se sklenkami
Na crumble:
- 700-800g směs lesního ovoce
- 100g cukr
Drobenka:
- 120g másla
- 120g hladká mouka
- 130g cukr třtinový - lze i obyčejný
- 140g vločky
- 1-2 kávové lžičky skořice
- Kdo chce přidá lžičku perníkového kořeni. Pokud děláte crumble švestkový, určitě nevynechejte.
Postup přípravy:Jogurt:
- Den předem si uděláme jogurty. Kdo nechce dělat jogurt doma, udělá crumble dezert s jogurtem koupeným.
- Mléko zahřejeme téměř k varu na 95 stupňů - skutečně méně - tím ho pasterujeme - ( pokud by jste používali mléko z obchodu stačí zahřát, zde již pasterizace není nutná) Zkoušela jsem z plnotučného a polotučného mléka Pilos z Lidlu a jde to - ( nicméně nadojené mléko přímo krávy je přeci jen jiný level, pokud nemáte vlastní kravičku, určitě najdete ve svém okolí farmu a nebo alespoň mlékomat.)
- Kastrol s mlékem dáme do studené vody a ochladíme cca na 42 stupňů - ( dělám od oka, musíte tam udržet prst) Do kastrolu přidám jednu Activii a pořádně promíchám. Teď již nalijeme do skleniček a dáme do jogurtovače na 8 hodin, ale já jelikož jsem líná dělám to večer a nechávám celou noc.
- Ráno vypneme jogurtovač kdo nemá dal do peřin a nebo k topení. Jogurty vyndáme a hned teplé se dávají do lednice. Ke konzumaci jsou další den.
- Jednu skleničku hotového jogurtu si můžete nechat na další přeočkování a takhle pořád dokola dokud jogurt neztratí svou hustotu a chuť. Pak je nutné zakoupit novou jednu malou Activii.
- Ještě dodatek, takto se dělá jogurt z jogurtu ovšem dá se zakoupit přímo jogurtová kultura a to buď u Milcolmu, který stojí 30 kč pytlík a je to na litr jogurtu z kterého ovšem ještě desetkrát očkujet další várky. Mají i větší balení takže se dostanete na 450 kč na 100 litrů mléka.
- Další kulturu dělá Ekokoza a to mi vyhovuje tedy dětem víc jelikož není jogurt tolik kyselý a to naše děti upřednostňují. Stojí 240 kč na 250 litrů mléka takže je ještě levnější. Jogurt od Ekokozy chutná jako smetanové jogurty z obchodu.
- Více o těchto firmách a cenách atd si najdete na internetu, pokud by Vás to zajímalo.
Crumble:
- Do zapékácí misky rozprostřeme ovoce.
- Připravíme si drobenku. Do mísy dáme ingredience na drobenku a přidáme změklé máslo. Rukama vypracujeme drobenku. Pokud se drobenka málo drobí, přidejte mouku. Ovoce v zapékací míse pocukrujeme a rovnoměrně zasypeme drobenkou.
- Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 - 25 minut na 180 stupňů. Řiďte se ovšem hlavně svými zkušenostmi s vaší troubou.
- Po upečení necháme malinko zchladnout.
- Připravíme si skleničky nebo jiné nádobky do kterých budeme skládat vrstvy.
- Začneme vrstvou jugurtu na nej crumble, jogurt crumble. Končíme vrstvou crumble.
- Tento dezert je u nás velice oblíbeny a já ho doslovně miluji.
OstatníAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit