Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Jogurtový crumble dezert s lesním ovocem

Potřebné přísady:

Na jogurt:

  • 1 litr mléka - používám přímo od kravičky, nebo kozí, ovčí - zde už ale zahušťuje sušeným mlékem - u kravského toto není nutné
  • hrnec na svaření mléka
  • jogurtovač - ( nemusí být, můžete dát do peřin a nebo v zimě k topení)
  • jeden malý bílý jogurt nebo jogurtová kultura - ( z jogurtu Activia ,Holandský nebo Choceňský co kdo má rád, ale musí v něm být živé kultury)
  • skleničky na jogurt - pokud nemáte jogurtovač se sklenkami

Na crumble:

  • 700-800g směs lesního ovoce
  • 100g cukr

Drobenka:

  • 120g másla
  • 120g hladká mouka
  • 130g cukr třtinový - lze i obyčejný
  • 140g vločky
  • 1-2 kávové lžičky skořice
  • Kdo chce přidá lžičku perníkového kořeni. Pokud děláte crumble švestkový, určitě nevynechejte.
Postup přípravy:

Jogurt:

  1. Den předem si uděláme jogurty. Kdo nechce dělat jogurt doma, udělá crumble dezert s jogurtem koupeným.
  2. Mléko zahřejeme téměř k varu na 95 stupňů - skutečně méně - tím ho pasterujeme - ( pokud by jste používali mléko z obchodu stačí zahřát, zde již pasterizace není nutná) Zkoušela jsem z plnotučného a polotučného mléka Pilos z Lidlu a jde to - ( nicméně nadojené mléko přímo krávy je přeci jen jiný level, pokud nemáte vlastní kravičku, určitě najdete ve svém okolí farmu a nebo alespoň mlékomat.)
  3. Kastrol s mlékem dáme do studené vody a ochladíme cca na 42 stupňů - ( dělám od oka, musíte tam udržet prst) Do kastrolu přidám jednu Activii a pořádně promíchám. Teď již nalijeme do skleniček a dáme do jogurtovače na 8 hodin, ale já jelikož jsem líná dělám to večer a nechávám celou noc.
  4. Ráno vypneme jogurtovač kdo nemá dal do peřin a nebo k topení. Jogurty vyndáme a hned teplé se dávají do lednice. Ke konzumaci jsou další den.
  5. Jednu skleničku hotového jogurtu si můžete nechat na další přeočkování a takhle pořád dokola dokud jogurt neztratí svou hustotu a chuť. Pak je nutné zakoupit novou jednu malou Activii.
  6. Ještě dodatek, takto se dělá jogurt z jogurtu ovšem dá se zakoupit přímo jogurtová kultura a to buď u Milcolmu, který stojí 30 kč pytlík a je to na litr jogurtu z kterého ovšem ještě desetkrát očkujet další várky. Mají i větší balení takže se dostanete na 450 kč na 100 litrů mléka.
  7. Další kulturu dělá Ekokoza a to mi vyhovuje tedy dětem víc jelikož není jogurt tolik kyselý a to naše děti upřednostňují. Stojí 240 kč na 250 litrů mléka takže je ještě levnější. Jogurt od Ekokozy chutná jako smetanové jogurty z obchodu.
  8. Více o těchto firmách a cenách atd si najdete na internetu, pokud by Vás to zajímalo.

Crumble:

  1. Do zapékácí misky rozprostřeme ovoce.
  2. Připravíme si drobenku. Do mísy dáme ingredience na drobenku a přidáme změklé máslo. Rukama vypracujeme drobenku. Pokud se drobenka málo drobí, přidejte mouku. Ovoce v zapékací míse pocukrujeme a rovnoměrně zasypeme drobenkou.
  3. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 - 25 minut na 180 stupňů. Řiďte se ovšem hlavně svými zkušenostmi s vaší troubou.
  4. Po upečení necháme malinko zchladnout.
  5. Připravíme si skleničky nebo jiné nádobky do kterých budeme skládat vrstvy.
  6. Začneme vrstvou jugurtu na nej crumble, jogurt crumble. Končíme vrstvou crumble.
  7. Tento dezert je u nás velice oblíbeny a já ho doslovně miluji.
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Lucinčin nakládaný hermelín

Lucinčin nakládaný hermelín

Obrázek Med z květů sedmikrásky- chudobky

Med z květů sedmikrásky- chudobky

Obrázek Jahodová marmeláda od Renatky

Jahodová marmeláda od Renatky

Obrázek Pošírovaná hruška s karamelem

Pošírovaná hruška s karamelem

Obrázek Tvarohové koblížky bez kynutí

Tvarohové koblížky bez kynutí

Obrázek Pesto z medvědího česneku by Romča

Pesto z medvědího česneku by Romča

Obrázek Máslo s medvědím česnekem by Romča

Máslo s medvědím česnekem by Romča

Obrázek Třešňová marmeláda s meduňkou

Třešňová marmeláda s meduňkou

TOPlist