Mrkvová polévka se zakysanou smetanou
Potřebné přísady:
- 500 g mrkve
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 800 ml zeleninového vývaru
- 100 ml zakysané smetany (nebo více podle chuti)
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku nebo zázvoru (volitelně)
- čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo koriandr)
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájej na jemno, česnek nasekej. Mrkev očisti a nakrájej na kolečka.
- V hrnci rozehřej máslo nebo olej, přidej cibuli a nechej zesklovatět. Pak přidej česnek a krátce orestuj.
- Přisyp mrkev, chvíli společně restuj a zalij vývarem.
- Vař pod pokličkou asi 20–25 minut, dokud mrkev nezměkne.
- Polévku rozmixuj dohladka ponorným mixérem.
- Vmíchej zakysanou smetanu (můžeš si trochu nechat na ozdobu), dochuť solí, pepřem a případně trochou muškátového oříšku nebo zázvoru.
- Podávej teplé, ozdobené lžičkou smetany a bylinkami.
Hlavní jídla
Mohlo by se Vám líbit