Polévka z čerstvého špenátu s fazolemi a vejcem by Romča
Potřebné přísady:
čerstvý špenát - 4 hrsti omytých listů
cibule - 2 kusy
olivový olej
hrubá mořská sůl
vegeta - nejlépe domácí
brambory - 4 větší
vejce - 3 střední
mrkev - 3 velké
fazole bílé - 1 konzervu sterilovaných nebo si bokem uvaříme obdobné množství
mléko - půl litru cca
voda
Postup přípravy:
Brambory, mrkev i cibuli oloupeme. Brambory nakrájíme na kostičky, mrkev postrouháme a cibulku klasicky nadrobno. Špenát si omyjeme a necháme v cedníku.
Do hrnce dáme olivový olej a na něm zpěníme cibulku. Kdo nemá olivový nahradí řepkovým. Na cibulku, hned jak je sklovatá, přidáme na kousky nakrájených brambory, postrouhanou mrkev a listy špenátu.
Chvilku, asi tři až pět minutek, restujeme a posypeme domácí vegetou. Promícháme a zalijeme cca půl litrem vody a vaříme cca sedm až deset minut.
Přelijeme do mixéru a mixujeme do hladka. Přelijeme zpět do kastrolu a přidáme mléko. Až přijde k varu rozklepneme do polévky vejce, přidáme fazole a necháme povařit. Nakonec podle chuti osolíme a podáváme.