100g hnědý cukr na posyp - ( nepatří do těsta při zadelavání)
150ml mléka
50g cukr -( patří do těsta )
2ks střední vejce
polovina kostky droždí
špetka soli
2 - 4 lžičky skořice
Postup přípravy:
Mléko malinko ohřejeme a přidáme trochu bílého cukru, droždí - promícháme a necháme vzejít kvásek.
Mouku prosijeme do mísy, smícháme s vejci, solí, zbylým bílým cukrem, vzešlým kváskem a 50g změklého másla. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. To trvá zhruba hodinku někdy hodinku a půl.
Na pomoučněný vál dáme vykynuté těsto a vyválíme obdélník o síle zhruba půl centimetru.
Máslo rozpustíme, potřeme s ním těsto. Necháme si asi 2-3 lžíce na potření vrchu chleba.
Hnědý cukr smícháme se skořicí a těsto namazané máslem posypeme, opět si trochu ponecháme na posyp.
Posypaný obdélník nakrájíme na čtverce nebo obdélníky podle rozměru formy v které budeme chléb péct viz. foto.
Nakrájené kusy poskládáme na sebe, dáme do vymazané formy a necháme opět zakryté kynout cca hodinu.
Po vykynutí potřeme máslem, posypeme cukrem se skořicí a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 30-40 minut podle trouby.