med (nejlépe bio nebo lokální) na naplnění skleničky
1ks oloupaný citron
Postup přípravy:
Nejlépe sbírejte mladé, světle zelené výhonky smrku na jaře, kdy jsou měkké a šťavnaté. Ideální délka je asi 2-3 cm. Tato doba je zhruba v polovině května. Sbírejte je zdravě a udržitelně, aby strom nebyl poškozen.
Výhonky pečlivě umyjte a nechte oschnout.
Do skleničky nasypte vrstvu výhonků, citron a pak vrstvu medu. Opakujte, dokud není sklenička plná, a zakončete vrstvou medu.
Skleničku uzavřete a nechte na tmavém a chladném místě macerovat po dobu 4-6 týdnů. Občas skleničku protřepte, aby se výhonky s medem pořádně promíchaly.
Po uplynutí tohoto období můžete směs konzumovat přímo, nebo ji přecedíte a použijete jen med. Smrkový med je výborný na lžičku pro posílení imunity, do čaje nebo na pečení.
Upozornění: Některé osoby mohou být alergické na smrk, takže vždy zkuste malé množství před tím, než začnete konzumovat větší množství.