Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Štěpánská hovězí pečeně

Potřebné přísady:

4-6 porcí:

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 150 g špeku
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 70 g sádla
  • vejce uvařené na tvrdo (podle toho, jaké množství chcete dát k jedné porci, my dávali půl vajíčka, takže dohromady 3 vejce)
  • 3 cibule
  • 1 l hovězího vývaru
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 20 g studeného másla
Postup přípravy:
  1. 100 g špeku nahrájíme na klínky a prošpijeme jimi maso. Maso vcelku můžeme svázat (aby se tolik nerozpadalo) a následně ho opepříme a vydatně osolíme.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo, zbytek špeku (50 g) nakrájíme na kostičky.
  3. V kastrolu rozpálíme sádlo a maso opečeme do hněda ze všech stran. Poté ho vyndáme na talíř a do kastrolu přidáme cibuli, kterou na mírném plameni restujeme do hněda (trvá to cca 15-20 minut). Přidáme špek, všechno koření (pepř, nové koření a bobkový list) a krátce orestujeme. Pak zaprášíme moukou a opět krátce orestujeme.
  4. Vrátíme maso do kastrolu, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a pak stáhneme plamen a asi 2 hodiny dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké.
  5. Maso vyjmeme a omáčku přepasírujeme přes síto a po malých kouskách vmícháme máslo pro zjemnění pokrmu. Omáčku už nevaříme. Pokud je to třeba, dochutíme solí a pepřem.
  6. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou, přidáme vajíčko pokrájené na čtvrtky a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Loudaný segedínský guláš podle Mirdy

Loudaný segedínský guláš podle Mirdy

Obrázek Plecko pečené na španělský způsob

Plecko pečené na španělský způsob

Obrázek Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Obrázek Ovocné kynuté knedlíky by Romča

Ovocné kynuté knedlíky by Romča

TOPlist