Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Sýrové krekry

Potřebné přísady:
  • 80 g másla
  • 2 lžíce (25 g) olivového oleje
  • 125 - 180 g hladké mouky (ohledně množství vysvětlení v textu)
  • 120 g tvrdého sýra - čedar, parmezán, Gran Moravia
  • čestvě namletý pepř
Postup přípravy:
  1. Povolené máslo nakrájíme na kostičky, přidáme mouku, olivový olej a pepř a vytvoříme těstíčko.
  2. Sýr nastrouháme na struhadle na jemno, přidáme k těstu a vytvoříme jemné těsto, které půjde válet. Zde přichází na řadu množství mouky. Každá mouka saje jinak a je jí potřeba více či méně. Začneme proto se 125 g mouky a pokud bude těsto lepit, podsypáváme další moukou a zapracováváme do těsta, dokud se těsto nepřestane lepit a nemá konzistenci skoro jako linecké.
  3. Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  4. Nejjednodušší způsob, jak vytvarovat krekry, je vyválet obdélník a rozřezat ho rádýlkem na malé čtverečky či obdélníky. Můžeme zkusit i vykrajovat jenodušší tvary jako kolečka a kytičky. Pokud chcete tvary malých sýrů, postupujte podle Lucky: Z těsta vezmeme část a vyválíme ji do kruhu (případně vyřízneme kruh pomocí talíře). Kruh čtyřmi řezy rozdělíme na osminy a pomocí kulaté zdobící špičky (obou konců) vykrojíme díry jako do ementálu.
  5. Krekry přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.
  6. Podáváme po zchladnutí. Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě, ale ideální je krekry sníst co nejdříve:o).
Ostatní
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Koka sušenky podle Ládi Hrušky

Koka sušenky podle Ládi Hrušky

Obrázek Domácí bezová marmeláda by Romča

Domácí bezová marmeláda by Romča

Obrázek Košík na vajíčka aneb konec rozbitým vejcím

Košík na vajíčka aneb konec rozbitým vejcím

Obrázek Recept - Šulánky se strouhankou či makem

Recept - Šulánky se strouhankou či makem

Obrázek Hroznovo-bonbonové housenky a ještěrky od Pedro

Hroznovo-bonbonové housenky a ještěrky od Pedro

TOPlist