Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
OstatníVaření, pečení, recepty

Bezový sirup

Potřebné přísady:
  • 30–40 květů čerstvého bezu (neumytých, jen očistit od broučků)
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru (krystal nebo třtinový)
  • 2 citrony (nejlépe bio – na kolečka)
  • 1 lžíce kyseliny citronové (pomůže s trvanlivostí a chutí)
Postup přípravy:
  1. Květy bezu rozlož na chvíli ven, aby z nich odešli broučci, ale nemyj je, aby se neztratilo aroma.
  2. Do velkého hrnce nalij 2 litry vody, přidej na kolečka nakrájené citrony, kyselinu citronovou a vlož květy.
  3. Zakryj a nech stát 24–48 hodin na chladném místě (ne na slunci).
  4. Poté přes plátno nebo jemné sítko přeceď do jiného hrnce.
  5. Přidej cukr a za stálého míchání zahřívej, dokud se nerozpustí. Nech probublat cca 5 minut, ale nevař příliš dlouho, aby nezmizela vůně květů.
  6. Ještě horký sirup nalij do čistých, vyvařených lahví a pevně uzavři.
  7. Tipy:
  8. Skladuj v lednici nebo temnu a chladu. Po otevření vždy do lednice.
  9. Můžeš ho pít ředěný vodou (klidně i perlivou), nebo použít do čaje, dezertů či na zmrzlinu.
Ostatní

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Rybičková pomazánka zase jinak

Rybičková pomazánka zase jinak

Obrázek Jahodová marmeláda od Renatky

Jahodová marmeláda od Renatky

Obrázek Horčice z cukety podle Jitušky

Horčice z cukety podle Jitušky

Obrázek  Zavařené maso pro psa  -  domácí konzerva

Zavařené maso pro psa - domácí konzerva

TOPlist