Bezový sirup
Potřebné přísady:
- 30–40 květů čerstvého bezu (neumytých, jen očistit od broučků)
- 2 litry vody
- 2 kg cukru (krystal nebo třtinový)
- 2 citrony (nejlépe bio – na kolečka)
- 1 lžíce kyseliny citronové (pomůže s trvanlivostí a chutí)
Postup přípravy:
- Květy bezu rozlož na chvíli ven, aby z nich odešli broučci, ale nemyj je, aby se neztratilo aroma.
- Do velkého hrnce nalij 2 litry vody, přidej na kolečka nakrájené citrony, kyselinu citronovou a vlož květy.
- Zakryj a nech stát 24–48 hodin na chladném místě (ne na slunci).
- Poté přes plátno nebo jemné sítko přeceď do jiného hrnce.
- Přidej cukr a za stálého míchání zahřívej, dokud se nerozpustí. Nech probublat cca 5 minut, ale nevař příliš dlouho, aby nezmizela vůně květů.
- Ještě horký sirup nalij do čistých, vyvařených lahví a pevně uzavři.
- Tipy:
- Skladuj v lednici nebo temnu a chladu. Po otevření vždy do lednice.
- Můžeš ho pít ředěný vodou (klidně i perlivou), nebo použít do čaje, dezertů či na zmrzlinu.
Ostatní
Mohlo by se Vám líbit