Hledat
Filters

Pastýřský koláč (Shepherd’s pie) - vegetariánská verze

Potřebné přísady:
  • 500 g mrkve
  • 1 velká cibule
  • 5 středních brambor
  • 2 střední sladké brambory
  • 400 g krájených rajčat (mohou být i z konzervy)
  • 400 g zelené čočky (může být i z konzervy)
  • 25 g másla
  • 85 g tvrdého sýra
  • 150 ml červeného suchého vína
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • 2 kostky zeleninového vývaru
Postup přípravy:
  1. Mrkev oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 – 1 cm velké kousky. Cibuli rozpůlíme a nákrájíme na plátky. Sladké i bílé brambory oloupeme a pokrájíme na kousky, sýr nastrouháme. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmažíme na něm cibuli.
  2. Přidáme mrkev a ochutíme tymiánem. Promícháme, zalijeme vínem, vodou, přidáme krájená rajčata a kostky vývaru a necháme asi 10 minut dusit. Pak přidáme zelenou čočku, promícháme, zakryjeme a necháme dalších 10 minut dusit. Poté by mrkev měla být uvařená „na skus“ a čočka by měla být mírně rozvařená. Mezitím si uvaříme sladké i bílé brambory.
  3. Necháme je vařit asi 15 minut do změknutí, pak slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme (rozmixujeme). Vznikne nám kaše, kterou mírně osolíme a přidáme trochu tymiánu. Mrkvovo-čočkovou směs přendáme do zapékací mísy a navršíme na ní bramborovou kaši. Posypeme strouhaným sýrem a dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Povrch by po této době měl mít zlatou barvu. Podáváme třeba s brokolicí, kterou jsme mírně spařili.
  4. Připravený koláč (nepečený) můžeme uchovat zhruba měsíc i v mrazáku nebo 2 dny v lednici. Pokud dáme koláč zmrazit a chceme ho poté připravit, stačí ho dát do trouby a péct při stejné teplotě 40 minut.
Vegetariánské

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Treska ... bez majonézy, bez ryby

Treska ... bez majonézy, bez ryby

Zobrazit detail Treska ... bez majonézy, bez ryby
Obrázek Zeleninová domácí polévka se strouhankovými noky

Zeleninová domácí polévka se strouhankovými noky

44
Zobrazit detail Zeleninová domácí polévka se strouhankovými noky
Obrázek Kurkumový čaj - vynikající a protizánětlivý

Kurkumový čaj - vynikající a protizánětlivý

4.58
Zobrazit detail Kurkumový čaj - vynikající a protizánětlivý
Obrázek Pečené jablíčka - vynikající na dlouhé zimní večery

Pečené jablíčka - vynikající na dlouhé zimní večery

3.673
Zobrazit detail Pečené jablíčka - vynikající na dlouhé zimní večery
Obrázek Vegetarianská rajská  omáčka s kuličkami by Romča

Vegetarianská rajská omáčka s kuličkami by Romča

46
Zobrazit detail Vegetarianská rajská omáčka s kuličkami by Romča
Obrázek Řepanátky by Romča - karbanátky z červené řepy

Řepanátky by Romča - karbanátky z červené řepy

4.4717
Zobrazit detail Řepanátky by Romča - karbanátky z červené řepy
TOPlist