Search
Filters
Close

Svatomartinská husa s petrželovými knedlíčky od Martiny

5.0 1

Ingredience

  • Husa
  • sůl
  • kmín

Na knedlíky

  • 500g starší pečivo
  • 100g petržel. - nasekaná.
  • 120g másla
  • 500ml mléka
  • 7ks vejce
  • trocha muškátového ořechu
  • šperky soli

Zelí

  • sůl
  • kmín
  • mouka
  • sádlo
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • zelí

Postup přípravy

Husu osolíme a okmímujeme, dáme do pekáče, podlijeme pouze vodou a pečeme na 80 stupňů 13 hodin. Po 13 hodinách husu odkryjeme a pečeme další 3 hodiny.

Knedliky

Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem a necháme pečivo nasáknout. Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.

Máslo vyšleháme a vmíchejte všechny žloutky. Z bílků vyšlehámd tuhý sníh, který opatrně vmícháme do másla a žloutků. Přidáme nasekanou petrželku a nasáklé pečivo a také přistrouhámd trochu muškátového ořechu.

Z připraveného těsta vyválíme válečky nebo koule, které obalíme potravinářskou fólií a následně zabalíme ještě do alobalu.

Dáme do vroucí vody a vaříme 20-25 minut. Poté vyjmeme a na prkénku propíchání na několika ístech vidličkou. Necháme chvilku cca 5 minut odpočinout a následně rozbalíme. Krájíme nití a nebo kráječem na knedlíky.

Zelí

Zelí očistíme a nakrouháme. Cibuli nakrájíme najemno. V hrnci zpěníme Cibulku, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a zalijeme vodou a necháme 30 minut probublávat. Po půl hodince zahustíme vuď záklepkou z mouky a vody a nebo si uděláme jíšku ze sádlo a mouky a zahustíme takto. Dochutíme případně cukrem, solí či octem, necháme projít varem a máme hotovo.

Autor receptu Romča a Martina

Ingredience

  • Husa
  • sůl
  • kmín

Na knedlíky

  • 500g starší pečivo
  • 100g petržel. - nasekaná.
  • 120g másla
  • 500ml mléka
  • 7ks vejce
  • trocha muškátového ořechu
  • šperky soli

Zelí

  • sůl
  • kmín
  • mouka
  • sádlo
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • zelí

Postup přípravy

Husu osolíme a okmímujeme, dáme do pekáče, podlijeme pouze vodou a pečeme na 80 stupňů 13 hodin. Po 13 hodinách husu odkryjeme a pečeme další 3 hodiny.

Knedliky

Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem a necháme pečivo nasáknout. Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.

Máslo vyšleháme a vmíchejte všechny žloutky. Z bílků vyšlehámd tuhý sníh, který opatrně vmícháme do másla a žloutků. Přidáme nasekanou petrželku a nasáklé pečivo a také přistrouhámd trochu muškátového ořechu.

Z připraveného těsta vyválíme válečky nebo koule, které obalíme potravinářskou fólií a následně zabalíme ještě do alobalu.

Dáme do vroucí vody a vaříme 20-25 minut. Poté vyjmeme a na prkénku propíchání na několika ístech vidličkou. Necháme chvilku cca 5 minut odpočinout a následně rozbalíme. Krájíme nití a nebo kráječem na knedlíky.

Zelí

Zelí očistíme a nakrouháme. Cibuli nakrájíme najemno. V hrnci zpěníme Cibulku, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a zalijeme vodou a necháme 30 minut probublávat. Po půl hodince zahustíme vuď záklepkou z mouky a vody a nebo si uděláme jíšku ze sádlo a mouky a zahustíme takto. Dochutíme případně cukrem, solí či octem, necháme projít varem a máme hotovo.

Autor receptu Romča a Martina