Hledat
Filters

Quinoa s brokolicí a červenou řepou sypaná rozmarýnovými semínky

Ideální tip na rychlý oběd do krabičky do práce!! Quinoa se řadí mezi superpotraviny, a to především díky vysokému obsahu bílkovin (obsahuje všechny, pro naše tělo tolik nezbytné, esenciální aminokyseliny). Vaření s ní mám velice ráda, její příprava je rychlá a díky její neutrální chuti je využití quinoi v kuchyni takřka neomezené. Má příjemně křupavou strukturu, která ve spojení se zeleninou a praženými semínky dodá jídlu ten správný šmrnc!

Potřebné přísady:
  • 1/2 šálku bílé quinoi
  • šťáva z 1/2 citronu
  • bylinky (já použila směs koření "Pikantní rozmarýn" od Fitkoření)
  • 1/4 brokolice
  • 1 červená řepa
  • lžička kokosového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 pl dýňových semínek
  • 1 pl slunečnicových semínek
  • 1 pl bílého sezamu
  • 1 pl černého sezamu
  • větší snítka čerstvého rozmarýnu
Postup přípravy:
  1. Quinou si uvaříme dle návodu, já dávám na 1 díl quinoi, 1,5 dílu vody. Nechám společně na mírném ohni pod pokličkou vařit tak dlouho, dokud se všechna voda nevypaří. Potom stáhnu z plotny, přimíchám bylinky nebo koření, zaliju quinou citronovou šťávou, promíchám a nechám pod poklicí ještě docházet).
  2. Co se koření týče, můžete použít vaše oblíbené bylinky. Jak jsem už psala, já použila bylinkovou směs od Fitkoření, která obsahuje rozmarýn, chilli, bazalku, česnek a černý pepř. Z jejich čistých kořenících směsí jsem nadšená, takže se nejspíše objeví i v dalších receptech. Vždy vám ale napíšu složení, abyste měli možnost dochutit jídlo s použitím toho, co máte doma.
  3. Teď už ale zpět k receptu!!! Bokolici rozebereme na menší růžičky a necháme jen lehce povařit a ihned ochladíme ve studené vodě. Řepu použijte buď předvařenou (dá se koupit i běžně v obchodě) nebo pečenou jako já. Určitě není potřeba řepu péct jen kvůli tomuto receptu, já to dělám tak, že si vždy upeču několik kusů, které si dám do mrazáku a podle potřeby je využívám.
  4. Řepu tedy nakrájíme na menší kostičky a společně s brokolicí jí lehce orestujeme na kokosovém oleji. K takto prohřáté zelenině už jen lehce vmícháme naší ochucenou quinou. Můžeme dle chuti ještě dosolit a dopepřit. Podáváme bohatě posypané rozmarýnovými semínky. Jejich příprava je víc než jednoduchá…semínka necháme společně na pánvičce opražit s posekaným rozmarýnem a troškou soli.
  5. Dobrou chuť
  6. Doba přípravy: 30 minut
  7. Počet porcí: 2
Veganské
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Pomsta dušené mrkve - Marek Haltuf - Vegan

Pomsta dušené mrkve - Marek Haltuf - Vegan

4.25
Zobrazit detail Pomsta dušené mrkve - Marek Haltuf - Vegan
Obrázek Domácí seintain z pšeničného lepku by Romča

Domácí seintain z pšeničného lepku by Romča

3.754
Zobrazit detail Domácí seintain z pšeničného lepku by Romča
Obrázek Rýže se zeleninou a uzeným tofu by Romča

Rýže se zeleninou a uzeným tofu by Romča

3.52
Zobrazit detail Rýže se zeleninou a uzeným tofu by Romča
Obrázek Kokosovo-jablkový blondie s čokoládovým melírom

Kokosovo-jablkový blondie s čokoládovým melírom

42
Zobrazit detail Kokosovo-jablkový blondie s čokoládovým melírom
Obrázek Čoládové muffiny s andskou soľou

Čoládové muffiny s andskou soľou

Zobrazit detail Čoládové muffiny s andskou soľou
Obrázek Míchaná tofíčka  alá míchaná vejce by Romča

Míchaná tofíčka alá míchaná vejce by Romča

3.333
Zobrazit detail Míchaná tofíčka alá míchaná vejce by Romča
Obrázek Dýňovka tak trochu jinak by Romča

Dýňovka tak trochu jinak by Romča

52
Zobrazit detail Dýňovka tak trochu jinak by Romča
TOPlist