Hledat

Boloňské lasagne

Potřebné přísady:

Na 6-8 porcí:

  • 1,5 kg boloňského ragú (recept na ragú - pokud uvaříte ragú z 800 g masa (jak je popsáno v receptu), dostanete potřebné množství na lasagne)

Bešamelová omáčka:

  • 50 g cibule
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l plnotučného mléka
  • špetka pepře
  • 1 bobkový list
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • Těstoviny lasagne - počet na 4 vrstvy (16-20 plátků podle velikosti zapékací nádoby, je dobré si toto rozměřit dopředu a počítat s tím, že těstovina varem lehce nabyde a zabere víc místa)
  • 80 g strouhaného parmezánu
Postup přípravy:
  1. Začneme s přípravou bešamelu.
  2. Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 20 minut vaříme.
  3. Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.
  4. Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.
  5. Uvaříme těstoviny (uvařte i ty, které mají na obale napsané, že vařit nepotřebují, já jednou jedny takové nepředvařila a těstoviny byly po upečení velmi velmi al dente).
  6. V širokém hrnci uvaříme vodu, osolíme ji (cca 1 lžíce soli na 3 l vody) a těstoviny postupně vaříme cca 2-3 minuty (čerstvé domácí těstoviny stačí vařit asi minutu). Těstovinu vyjmeme z vody a položíme na rovný povrch (já pokládám na čistou linku), aby vychladly a nezkroutily se.
  7. Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  8. Na dno zapekácí mísy položíme těstoviny -  podle potřeby je můžeme oříznout . Já měla z předepsaného množství surovin dva menší pekáčky - viz fotky - a na každou vrstvu jsem využila asi 2,5 obdélníku. Pokud použijete velký pekáč, počítejte asi s 4-5 pláty těstoviny na vrstvu.
  9. Na tětoviny rozetřeme čtvrtinu bešamelu, zasypeme 20 g parmezánu a opatrně navrstvíme třetinu boloňského ragú. Zopakujeme ještě 2x - dohromady tedy máme 3 vrstvy těstoviny, bešamelu, sýra a masové směsi. Nahoru položíme poslední část těstovin, potřeme zbytkem bešamelu, zasypeme zbytkem sýra.
  10. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 minut.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Maďarské noky s kuřetem od Markétky

Maďarské noky s kuřetem od Markétky

Obrázek Koprová omáčka

Koprová omáčka

Obrázek Játra na cibulce

Játra na cibulce

Obrázek Špenátová roláda

Špenátová roláda

Obrázek Tvarohové knedlíky s borůvkovým rozvarem

Tvarohové knedlíky s borůvkovým rozvarem

Obrázek Zapečené kuřecí řízky

Zapečené kuřecí řízky

Obrázek Vepřová kotleta v zeleninovém kabátku

Vepřová kotleta v zeleninovém kabátku

Obrázek Makovo-jablkový sen so snehom

Makovo-jablkový sen so snehom

Obrázek Bramborové knedlíčky - noky Bavorsko

Bramborové knedlíčky - noky Bavorsko

Obrázek Plněné papriky

Plněné papriky

Obrázek Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Obrázek Letní brambory s cuketou - Hartmanice

Letní brambory s cuketou - Hartmanice

TOPlist