Hledat

Boloňské lasagne

Potřebné přísady:

Na 6-8 porcí:

  • 1,5 kg boloňského ragú (recept na ragú - pokud uvaříte ragú z 800 g masa (jak je popsáno v receptu), dostanete potřebné množství na lasagne)

Bešamelová omáčka:

  • 50 g cibule
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l plnotučného mléka
  • špetka pepře
  • 1 bobkový list
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • Těstoviny lasagne - počet na 4 vrstvy (16-20 plátků podle velikosti zapékací nádoby, je dobré si toto rozměřit dopředu a počítat s tím, že těstovina varem lehce nabyde a zabere víc místa)
  • 80 g strouhaného parmezánu
Postup přípravy:
  1. Začneme s přípravou bešamelu.
  2. Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 20 minut vaříme.
  3. Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.
  4. Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.
  5. Uvaříme těstoviny (uvařte i ty, které mají na obale napsané, že vařit nepotřebují, já jednou jedny takové nepředvařila a těstoviny byly po upečení velmi velmi al dente).
  6. V širokém hrnci uvaříme vodu, osolíme ji (cca 1 lžíce soli na 3 l vody) a těstoviny postupně vaříme cca 2-3 minuty (čerstvé domácí těstoviny stačí vařit asi minutu). Těstovinu vyjmeme z vody a položíme na rovný povrch (já pokládám na čistou linku), aby vychladly a nezkroutily se.
  7. Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  8. Na dno zapekácí mísy položíme těstoviny -  podle potřeby je můžeme oříznout . Já měla z předepsaného množství surovin dva menší pekáčky - viz fotky - a na každou vrstvu jsem využila asi 2,5 obdélníku. Pokud použijete velký pekáč, počítejte asi s 4-5 pláty těstoviny na vrstvu.
  9. Na tětoviny rozetřeme čtvrtinu bešamelu, zasypeme 20 g parmezánu a opatrně navrstvíme třetinu boloňského ragú. Zopakujeme ještě 2x - dohromady tedy máme 3 vrstvy těstoviny, bešamelu, sýra a masové směsi. Nahoru položíme poslední část těstovin, potřeme zbytkem bešamelu, zasypeme zbytkem sýra.
  10. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 minut.
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Vepřové řízečky v bramborákovém těstíčku

Vepřové řízečky v bramborákovém těstíčku

Obrázek Kuřecí špenátová roláda s celerovými hranolky - dietní

Kuřecí špenátová roláda s celerovými hranolky - dietní

Obrázek Květákové placičky

Květákové placičky

Obrázek Králík na hořčici

Králík na hořčici

Obrázek Rychlá kuřecí ňamka

Rychlá kuřecí ňamka

Obrázek Špenátová roláda

Špenátová roláda

Obrázek Slaný závin podle Petry

Slaný závin podle Petry

Obrázek Roztocká bašta

Roztocká bašta

Obrázek Plněné žampiony s hranolky

Plněné žampiony s hranolky

Obrázek Ďábelské maso

Ďábelské maso

Obrázek Gratinované kuřecí plátky se smetanosýrovou zeleninou

Gratinované kuřecí plátky se smetanosýrovou zeleninou

Obrázek Kuře na paprice -  fofrovka

Kuře na paprice - fofrovka

TOPlist