Hledat

Boloňské ragú s těstovinami

Potřebné přísady:

Suroviny na 8 porcí (my děláme z dvojnásobku, ale je to opravdu makačka:o)):

  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 200 g cibule
  • 3 stroužky českého česneku
  • 300 g očištěné mrkve
  • 200 g celeru
  • 100 g řapíkatého celeru (pokud nemáte, lze vynechat)
  • 100 g pancetty (nemívám doma, používám cca 50 g slaniny)
  • 70 ml olivového oleje
  • 400 g mletého hovězího (krku, hrudí)
  • 400 g mletého vepřového (Vaněk doporučuje bok, já používám libovější plecko)
  • 20 g soli
  • 70 g rajčatového protlaku
  • mletý pepř
  • 150 ml červeného vína
  • 400 g loupaných rajčat
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 200 ml vody
Postup přípravy:
  1. (pokud chcete vařit podle původního receptu, vynechte rajčata, vína dejte tři deci a rajského protlaku 150g)
  2. Bobokový list, kuličky pepře a nového koření vložíme do gázy a zavážeme provázkem (případně použijeme zavíratelné čajové sítko).
  3. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Očištěnou mrkev, celer, řapíkatý celer, pancettu/slaninu nakrájíme na malé kostičky. V širokém kastrolu rozpálíme olej a přidáme pancettu/slaninu.
  4. Po zezlátnutí přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer a restujeme do zlatova. Přidáme cibuli a opět restujeme do zlatova. POté přidáme všechno maso a česnek. Vše promícháme, osolíme a na mírnějším plameni za stálého míchání vaříme asi 10 minut.
  5. Přidáme protlak a za častého míchání vaříme dalších 15 minut. Přilijeme víno, rajčata, čerstvý pepř a pytlíček s kořením a vaříme dalších 20 minut.
  6. Pak přidáme muškátový oříšek, 100 ml vody (půlku z předepsaného množství výše), promícháme, přiklopíme a necháme asi 3 hodiny na mírném plameni pobublávat. V případě přílišného odvaření vody z ragú přilijeme zbývající vodu (já přilévám skoro pokaždé ještě víc). Po třech hodinách máme silnou omáčku, ze které se nám "ztratila" zelenina :o)
Hlavní jídla
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Veselé těstoviny se sýrovou omáčkou

Veselé těstoviny se sýrovou omáčkou

Obrázek Vepřové maso pečené ve smetaně

Vepřové maso pečené ve smetaně

Obrázek Tvarohové knedlíky - meruňkové

Tvarohové knedlíky - meruňkové

Obrázek Kuřecí prsa na smetaně

Kuřecí prsa na smetaně

Obrázek Haše

Haše

Obrázek Játra na cibulce

Játra na cibulce

Obrázek Slaný koláč

Slaný koláč

Obrázek Těstoviny s cuketou, sušenými rajčaty a ricottou by Romča

Těstoviny s cuketou, sušenými rajčaty a ricottou by Romča

Obrázek Dýňové rizoto by Romča

Dýňové rizoto by Romča

Obrázek Bramborové knedlíčky - noky Bavorsko

Bramborové knedlíčky - noky Bavorsko

Obrázek Zapečené, smetanové kuřecí závitky se špenátem

Zapečené, smetanové kuřecí závitky se špenátem

Obrázek Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

TOPlist