Hledat

Boršč

Potřebné přísady:
  • 300 g hovězího masa
  • 300 g vepřového (obojí libovější)
  • olivový olej
  • mrkev, petržel, celer
  • 350 g nakrouhaného zelí (jde s bílým i červeným)
  • červená řepa (velikost asi jako větší pomeranč)
  • 2 rajčata (stačí z plechovky)
  • rajský protlak
  • sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření
  • 2,5 l vody
  • 4 stroužky česneku
  • cukr
  • citron nebo ocet
  • zakysaná smetana na ozdobu
Postup přípravy:
  1. Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky a narychlo pečeme na pánvi, kde jsme rozehřáli olej. Necháme chvíli podusit (pustí dost šťávy). Přidáme vepřové opět na malé kostičky a necháme zatáhnout. Pak přidáme mrkev, petržel a celer na kostičky a asi 5 minut opražíme.
  2. Vše přendáme do velkého hrnce (minimálně na 5 litrů, raději víc) a zalejeme asi 2,5 litry vody. Přidáme rajčata, protlak, sůl, pepř, nové koření a bobkový list a vaříme asi hodinu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky a pár minut opečeme na oleji na pánovi. Zelí nakrouháme. Obojí přidáme do boršče a vaříme asi 30–45 minut (do změknutí zelí i řepy, maso už by mělo být také měkké).
  3. Na závěř přidáme prolisovaný česnek, případně dosolíme, ochutíme citronem/octem, případně trochou cukru.
  4. Boršč je nejlepší až druhý (třetí, čtvrtý..:o)) den. Servírujeme horký s kopečkem zakysané smetany.
  5. Pokud neseženete čerstvou červenou řepu, lze použít i tu v nálevu (já to nezkoušela), tu není třeba opékat, stačí přihodit s nálevem přímo do boršče, když se dává zelí.
  6. Z tohoto množství je asi 8 velkých porcí. A velkých myslím tak 400 ml na porci, takže stačí plátek chleba a člověk se k večeři přecpe :o)
Polévky
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Čočková polévka

Čočková polévka

Obrázek Hráškový krém

Hráškový krém

Obrázek Květáková polévka by Romča

Květáková polévka by Romča

Obrázek Okurková polévka

Okurková polévka

Obrázek Buřtguláš

Buřtguláš

Obrázek Smetanová hříbková omáčka by Romča

Smetanová hříbková omáčka by Romča

Obrázek Kulajda

Kulajda

Obrázek Polévka z čerstvého špenátu s fazolemi a vejcem by Romča

Polévka z čerstvého špenátu s fazolemi a vejcem by Romča

Obrázek Lilková polévka s parmezánem a krutony

Lilková polévka s parmezánem a krutony

Obrázek Polévka s houbovým svítkem - Bavorsko

Polévka s houbovým svítkem - Bavorsko

Obrázek Květáková krémová polévka

Květáková krémová polévka

Obrázek Kapustičková zimní polévka by Romča

Kapustičková zimní polévka by Romča

TOPlist