Hledat

Boršč

Potřebné přísady:
  • 300 g hovězího masa
  • 300 g vepřového (obojí libovější)
  • olivový olej
  • mrkev, petržel, celer
  • 350 g nakrouhaného zelí (jde s bílým i červeným)
  • červená řepa (velikost asi jako větší pomeranč)
  • 2 rajčata (stačí z plechovky)
  • rajský protlak
  • sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření
  • 2,5 l vody
  • 4 stroužky česneku
  • cukr
  • citron nebo ocet
  • zakysaná smetana na ozdobu
Postup přípravy:
  1. Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky a narychlo pečeme na pánvi, kde jsme rozehřáli olej. Necháme chvíli podusit (pustí dost šťávy). Přidáme vepřové opět na malé kostičky a necháme zatáhnout. Pak přidáme mrkev, petržel a celer na kostičky a asi 5 minut opražíme.
  2. Vše přendáme do velkého hrnce (minimálně na 5 litrů, raději víc) a zalejeme asi 2,5 litry vody. Přidáme rajčata, protlak, sůl, pepř, nové koření a bobkový list a vaříme asi hodinu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky a pár minut opečeme na oleji na pánovi. Zelí nakrouháme. Obojí přidáme do boršče a vaříme asi 30–45 minut (do změknutí zelí i řepy, maso už by mělo být také měkké).
  3. Na závěř přidáme prolisovaný česnek, případně dosolíme, ochutíme citronem/octem, případně trochou cukru.
  4. Boršč je nejlepší až druhý (třetí, čtvrtý..:o)) den. Servírujeme horký s kopečkem zakysané smetany.
  5. Pokud neseženete čerstvou červenou řepu, lze použít i tu v nálevu (já to nezkoušela), tu není třeba opékat, stačí přihodit s nálevem přímo do boršče, když se dává zelí.
  6. Z tohoto množství je asi 8 velkých porcí. A velkých myslím tak 400 ml na porci, takže stačí plátek chleba a člověk se k večeři přecpe :o)
Polévky
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Pórková polévka s knedlíčky

Pórková polévka s knedlíčky

Obrázek Smetanová hříbková omáčka by Romča

Smetanová hříbková omáčka by Romča

Obrázek Krémová celerová polévka

Krémová celerová polévka

Obrázek Kulajda bez kopru podle babičky

Kulajda bez kopru podle babičky

Obrázek Bramboračka by Romča

Bramboračka by Romča

Obrázek Čočková polévka by Romča

Čočková polévka by Romča

Obrázek Kuřecí vývar s židovskými kremplach

Kuřecí vývar s židovskými kremplach

Obrázek Jahodová polévka

Jahodová polévka

Obrázek Zeleninová polévka by Romča

Zeleninová polévka by Romča

Obrázek Vánoční zelňačka - kyselačka

Vánoční zelňačka - kyselačka

Obrázek Mexická polévka s dýní a kuřecím masem

Mexická polévka s dýní a kuřecím masem

Obrázek Polévka z čerstvého špenátu s fazolemi a vejcem by Romča

Polévka z čerstvého špenátu s fazolemi a vejcem by Romča

TOPlist