Hledat

Cheesecake s jahodovým mramorováním

Potřebné přísady:

Jahodová marmeláda:

  • 200 g jahod
  • 70 g cukru

Těsto

  • 50 g másla
  • 40 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Náplň

  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru moučka
  • 200 g krémového sýra (já použila Lučinu)
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vejce
Postup přípravy:
  1. Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky, zasypeme cukrem a necháme stát, aby pustily šťávu. Poté rozmixujeme na pyré.
  2. Povolené máslo utřeme s cukrem. Přidáme vejce a kakao a spojíme v jednolitou hmotu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a zapracujeme do lineckého těsta (pokud hodně lepí, přidáme trochu mouky).
  3. Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem a zacvakneme do obruče. Těsto namačkáme rukama do formy a dáme trouby rozpálené na 175°C (spodní a dolní ohřev, horkovzduch tentokrát vynecháme). Pečeme 10 minut, poté vyndáme, necháme lehce zchladnout.
  4. Troubu snížíme na 150°C a na spodní rošť vložíme pekáč se dvěma litry horké vody.
  5. Já cheesecake peču takto: Na spodní rošt dám pekáč s vodou a formu pak umístím na prostřední rošt nad pekáč - takže se celý dort peče v parní lázni - forma se vody nedotýká. Originálně se ale má péct tak, že se forma s dortem zespoda a z boků obalí alobalem (aby do ní neteklo) a ta se pak posadí přímo do pekáče s vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky dortu. Pokud nebudete zapínat horkovzduch a nebudete tak zvyšovat odpařování vody, stačí vám můj postup a nemusíte se bát, že vám koláč vyteče do horké vody.
  6. Do mísy vložíme mascarpone a cukru a vyšleháme. Přidáme po částech krémový sýr, tvaroh a nakonec vanilkový extra a vše krátce prošleháme v jednolitou hmotu. Poté po jednom zašleháme vejce.
  7. Na lehce zchladlý korpus nalijeme třetinu náplně a pokapeme jí nadpoloviční většinou jahodové marmelády. Vidličkou promícháme, aby se jahody s krémem spojily.
  8. Pak velmi opatrně navrstvíme zbytek krému (dáváme pozor, aby se nám jahodová a světlá část nepromíchaly) a ten ozdobíme zbytkem jahodové marmelády. Já udělala menší kaňky do spirály od kraje do středu a pak vzala špejli, ponořila ji asi 1 cm do krému  a projela spirálou a spojila tak všechny kaňky do "srdíček".
  9. Formu vložíme do trouby (do pekáče a nebo nad pekáč, viz výše) a pečeme minimálně 60 minut, dokud není náplň pevná a střed se klepe jen trochu. Pozor na to, aby koláč nahoře nezhnědl, pokud k tomu bude mít tendence, přikryjeme ho alobalem.
  10. Já jsem nakonec pekla skoro hodinu a půl, záleží na troubě.
  11. Cheesecake necháme zcela zchladnout ve formě, pak odstraníme obruč a dáme do lednice vychladit.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Karamelový větrník na plech

Karamelový větrník na plech

Obrázek Tvarohový koláč se skořicí a mandlemi

Tvarohový koláč se skořicí a mandlemi

Obrázek Míša dort

Míša dort

Obrázek Hrníčková bábovka s arašídovým máslem

Hrníčková bábovka s arašídovým máslem

Obrázek Kokosový mokrouš - Bob a Nikča

Kokosový mokrouš - Bob a Nikča

Obrázek Pudinkovo-tvarohový nepečený dort od Stáni

Pudinkovo-tvarohový nepečený dort od Stáni

Obrázek Jahodový smetanový dort

Jahodový smetanový dort

Obrázek Tvarohové řezy s hruškami

Tvarohové řezy s hruškami

Obrázek Šátečky z rychlého těsta

Šátečky z rychlého těsta

Obrázek Švýcarky a kringel v jednom

Švýcarky a kringel v jednom

Obrázek Jahodové řezy Mrož

Jahodové řezy Mrož

Obrázek Zmrzlinky s krémem - naprosto vynikající

Zmrzlinky s krémem - naprosto vynikající

TOPlist