Hledat

Domácí jogurt - z obchodu již nekupuji

Potřebné přísady:
  • 1 litr mléka - používám přímo od kravičky, nebo kozí, ovčí - zde už ale zahušťuje sušeným mlékem - u kravského toto není nutné
  • hrnec na svaření mléka
  • jogurtovač - ( nemusí být, můžete dát do peřin a nebo v zimě k topení)
  • jeden malý bílý jogurt nebo jogurtová kultura - ( z jogurtu Activia ,Holandský nebo Choceňský co kdo má rád, ale musí v něm být živé kultury)
  • skleničky na jogurt - pokud nemáte jogurtovač se sklenkami

Ovocná složka :

  • Mandarinky, boruvky, jahody
  • sirup z agáve nebo kdo co používá za sladidlo - ( med, třtinový cukr, obyč cukr atd)
Postup přípravy:
  1. Mléko zahřejeme téměř k varu na 95 stupňů - skutečně méně - tím ho pasterujeme - ( pokud by jste používali mléko z obchodu stačí zahřát, zde již pasterizace není nutná) Zkoušela jsem z plnotučného a polotučného mléka Pilos z Lidlu a jde to - ( nicméně nadojené mléko přímo krávy je přeci jen jiný level, pokud nemáte vlastní kravičku, určitě najdete ve svém okolí farmu a nebo alespoň mlékomat.)
  2. Kastrol s mlékem dáme do studené vody a ochladíme cca na 42 stupňů - ( dělám od oka, musíte tam udržet prst) Do kastrolu přidám jednu Activii a pořádně promíchám. Teď již nalijeme do skleniček a dáme do jogurtovače na 8 hodin, ale já jelikož jsem líná dělám to večer a nechávám celou noc.
  3. Ráno vypneme jogurtovač kdo nemá dal do peřin a nebo k topení. Jogurty vyndáme a hned teplé se dávají do lednice. Ke konzumaci jsou další den.
  4. Jednu skleničku hotového jogurtu si můžete nechat na další přeočkování a takhle pořád dokola dokud jogurt neztratí svou hustotu a chuť. Pak je nutné zakoupit novou jednu malou Activii.
  5. Ještě dodatek, takto se dělá jogurt z jogurtu ovšem dá se zakoupit přímo jogurtová kultura a to buď u Milcolmu, který stojí 30 kč pytlík a je to na litr jogurtu z kterého ovšem ještě desetkrát očkujet další várky. Mají i větší balení takže se dostanete na 450 kč na 100 litrů mléka.
  6. Další kulturu dělá Ekokoza a to mi vyhovuje tedy dětem víc jelikož není jogurt tolik kyselý a to naše děti upřednostňují. Stojí 240 kč na 250 litrů mléka takže je ještě levnější. Jogurt od Ekokozy chutná jako smetanové jogurty z obchodu.
  7. Více o těchto firmách a cenách atd si najdete na internetu, pokud by Vás to zajímalo.
  8. Pokud dávám ovocnou složku, tak ráno vypnu jogurtovač a jahody nebo mnou zvolené ovoce rozmixuji tyčovým mixérem a přidám sirup z agáve nebo třeba není špatný pampeliškový med promíchám a dám na dno skleniček. Přiznám se, že většinou to dělám tak, že ovocnou složku udělám do sklenice bokem a dám do lednice k jogurtům. Každý si pak nabere kolik chce.
  9. Ať se dílko daří :-)))
Vegetariánské
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Rýžový nákyp se švestkami

Rýžový nákyp se švestkami

Obrázek Hríbovica

Hríbovica

Obrázek Domácí medvídci

Domácí medvídci

Obrázek Bylinkové tofu placičky s kaší by Romča

Bylinkové tofu placičky s kaší by Romča

Obrázek Houbový guláš z ryzce

Houbový guláš z ryzce

Obrázek Tofu pomazánka z pečené dýně a červené čočky

Tofu pomazánka z pečené dýně a červené čočky

Obrázek Čočka s vejcem na kyselo aneb stará dobrá klasika

Čočka s vejcem na kyselo aneb stará dobrá klasika

Obrázek Koláč Bikaina by Romča

Koláč Bikaina by Romča

Obrázek Vegetariánské Gnocchi se špenátem a quorn by Romča

Vegetariánské Gnocchi se špenátem a quorn by Romča

Obrázek Plum Reversed Cake - Švestková rychlovka

Plum Reversed Cake - Švestková rychlovka

Obrázek Zelňačka z čerstvého bílého zelí by Romča

Zelňačka z čerstvého bílého zelí by Romča

Obrázek Chia pudink s čokoládou

Chia pudink s čokoládou

TOPlist