Hledat

Domácí rohlíky

Potřebné přísady:
  • 250 ml mléka
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
Postup přípravy:
  1. Pekárna program Těsto - můžete dělat i bez pekárny, nechat klasicky vykynout.
  2. Po vykynutí těsto propracujeme na vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a vytvarujeme rohlíky: Těsto rozdělíme např. stěrkou na cca 15 bochánků, které necháme cca 10 minut odpočinout. Pomocí rozvalovacího válečku vyválíme elipsovité placky.
  3. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Po zamotání mírně uválíme.
  4. Nebo těsto rozdělíme na cca 4 díly, podle toho, jak chceme mít rohlíky velké. Z každého vyválíme kruh a pomocí nože nebo rádýlka nakrájíme trojúhelníky. Vrchní cípy zahneme k sobě a motáme směrem k cípu. Po zamotání mírně uválíme. Tímto způsobem motáme i plněné rohlíky. Horními cípy překrýváme náplň a ta nám při pečení nevyteče. Cípem dáváme vždy na plech, aby se rohlíky při pečení neotevřeli!
  5. Naskládáme na plech na pečicí papír a necháme kynout pod utěrkou ještě cca. 30 - 40 minut.
  6. Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180° - 220°C ( dle typu trouby ) / cca 10 minut, hlídáme, pak stáhneme teplotu na 170°C a dopečeme, až mají zlatou barvu.Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.
Pečivo
Autor receptu

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Scones - sladké pečivo

Scones - sladké pečivo

Obrázek Sladké rohlíky

Sladké rohlíky

Obrázek Banketky od Cinie

Banketky od Cinie

Obrázek Skořicové rohlíky alias trdelníky

Skořicové rohlíky alias trdelníky

Obrázek Bílé pšeničné pečivo

Bílé pšeničné pečivo

Obrázek Kaiserky

Kaiserky

Obrázek Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb štěstí

Obrázek Pudingové záviny

Pudingové záviny

Obrázek Mazance podle paní Jany

Mazance podle paní Jany

Obrázek Celozrnný chléb – vynikající klasika

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Obrázek Nadýchané bylinkové houstičky

Nadýchané bylinkové houstičky

Obrázek Česnekáče

Česnekáče

TOPlist