Hledat

Domácí Seitain

Potřebné přísady:
  • mouka hladká
  • voda
Postup přípravy:
  1. Z hladké mouky – do jakéhokoliv množství, přidejte vodu (vlažnou) a utvořte těsto. Svou konzistencí připomínající klasické těsto. Je skoro jedno, zdali bude tužší, či řidší. Budeme s ním dále pracovat a konzistence na to nebudu mít vliv.
  2. Z kg hladké mouky budete mít cca. 10 malých řízků. Proto gramáž záleží jen a jen na vás.
  3. Těsto necháme tak hodinku až dvě v lednici odpočívat. Nemusíte ničím přikrývat. Je potřeba jen, aby těsto trošku ztuhlo.
  4. Mísu s těstem vložíme do umyvadle pod mírně tekoucí teplou (vlažnou) vodu. A nyní přichází to nejdůležitější – vymývání škrobu.
  5. Těstem opatrně „hňacáme“ a snažíme se ho spokojovat dohromady. Ze začátku se vám bude trhat na malé kousky a různě oddělovat. Nevěšte hlavu – je to správně :) Po pár minutách, až se začne škrob odplavovat, se těsto začne dávat dohromady. Neustále s nim pracujete a spojujte pomocí rukou. Bílou vodu, která vám z toho vždy vznikne vylívejte z mísy pryč a postupujte dále v postupu.
  6. Vymývání škrobu bude trvat cca 10-20 minut, v závislosti na tom, kolik mouky jste použili a jak jste zruční :) Po nějaké chvilce nebude už co vymývat a vy dostanete jednotnou a krásně tvárnou hmotu. Gratuluji, právě jste zvládli nejtěžší část přípravy domácího seitanu :)
  7. Teď už to bude jen jednoduché. Hmotu nakrájejte na řízky a vhoďte do vařící vody s kořením (já použila cibuli, česnek, sojovka, vegetu, sušenou zeleninu atd.). Vařte cca po vyplavaní na povrch pět minut. Po vhození do hrnce doporučuji promíchat vařečkou, aby se řízky nepřichytily.
  8. A hotovo :) vytáhnete maso z vody a nyní můžete obalovat, krájet, mrazit – co chcete!
  9. Mně chutná jako klasický řízek. Výborné jsou z toho i jiné pokrmy. Na Internetu jich najdete plno. Pokud Seitan neznáte, jeho chuť vás určitě překvapí. A vyrobený doma nebude stát ani pár korun. Ochutnejte a podělte se o své zkušenosti nebo recepty.
  10. Zdroj viz odkaz
Vegetariánské

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jarní vegetariánský kastrůlek

Jarní vegetariánský kastrůlek

Obrázek Kynutý chleba bez hnětení - kynutý

Kynutý chleba bez hnětení - kynutý

Obrázek Kefír z domácího sojového mléka s rybízem

Kefír z domácího sojového mléka s rybízem

Obrázek Francouzský jablkový koláč

Francouzský jablkový koláč

Obrázek Tofunéza light

Tofunéza light

Obrázek Dušená  čočka s dýní a tofu

Dušená čočka s dýní a tofu

Obrázek Domácí kokosové mléko - jak na to

Domácí kokosové mléko - jak na to

Obrázek Zapékaný karfiol

Zapékaný karfiol

Mrkvová polévka se zázvorem

Obrázek Vegetaránska špirála

Vegetaránska špirála

Obrázek Tip na dobrůtku na dětskou párty s domácím marshmallows

Tip na dobrůtku na dětskou párty s domácím marshmallows

Obrázek Pizza alá Vegetouš Matouš

Pizza alá Vegetouš Matouš

TOPlist