Hledat

Domácí Seitain

Potřebné přísady:
  • mouka hladká
  • voda
Postup přípravy:
  1. Z hladké mouky – do jakéhokoliv množství, přidejte vodu (vlažnou) a utvořte těsto. Svou konzistencí připomínající klasické těsto. Je skoro jedno, zdali bude tužší, či řidší. Budeme s ním dále pracovat a konzistence na to nebudu mít vliv.
  2. Z kg hladké mouky budete mít cca. 10 malých řízků. Proto gramáž záleží jen a jen na vás.
  3. Těsto necháme tak hodinku až dvě v lednici odpočívat. Nemusíte ničím přikrývat. Je potřeba jen, aby těsto trošku ztuhlo.
  4. Mísu s těstem vložíme do umyvadle pod mírně tekoucí teplou (vlažnou) vodu. A nyní přichází to nejdůležitější – vymývání škrobu.
  5. Těstem opatrně „hňacáme“ a snažíme se ho spokojovat dohromady. Ze začátku se vám bude trhat na malé kousky a různě oddělovat. Nevěšte hlavu – je to správně :) Po pár minutách, až se začne škrob odplavovat, se těsto začne dávat dohromady. Neustále s nim pracujete a spojujte pomocí rukou. Bílou vodu, která vám z toho vždy vznikne vylívejte z mísy pryč a postupujte dále v postupu.
  6. Vymývání škrobu bude trvat cca 10-20 minut, v závislosti na tom, kolik mouky jste použili a jak jste zruční :) Po nějaké chvilce nebude už co vymývat a vy dostanete jednotnou a krásně tvárnou hmotu. Gratuluji, právě jste zvládli nejtěžší část přípravy domácího seitanu :)
  7. Teď už to bude jen jednoduché. Hmotu nakrájejte na řízky a vhoďte do vařící vody s kořením (já použila cibuli, česnek, sojovka, vegetu, sušenou zeleninu atd.). Vařte cca po vyplavaní na povrch pět minut. Po vhození do hrnce doporučuji promíchat vařečkou, aby se řízky nepřichytily.
  8. A hotovo :) vytáhnete maso z vody a nyní můžete obalovat, krájet, mrazit – co chcete!
  9. Mně chutná jako klasický řízek. Výborné jsou z toho i jiné pokrmy. Na Internetu jich najdete plno. Pokud Seitan neznáte, jeho chuť vás určitě překvapí. A vyrobený doma nebude stát ani pár korun. Ochutnejte a podělte se o své zkušenosti nebo recepty.
  10. Zdroj viz odkaz
Vegetariánské

Facebook komentáře

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Chia pudink s čokoládou

Chia pudink s čokoládou

Obrázek Bazalka a pár informací o této bylině

Bazalka a pár informací o této bylině

Obrázek Mungovňačka - zdravá polévka

Mungovňačka - zdravá polévka

Obrázek Hríbovica

Hríbovica

Obrázek Gluten free hrachoburgry

Gluten free hrachoburgry

Obrázek Dort s javorovým sirupem, ořechy a tofu krémem

Dort s javorovým sirupem, ořechy a tofu krémem

Obrázek Cuketový gulášek

Cuketový gulášek

Obrázek Fenykl s fazolemi a ztraceným vejcem

Fenykl s fazolemi a ztraceným vejcem

Obrázek Pšenično - špaldové líbance s vločkami by Romča

Pšenično - špaldové líbance s vločkami by Romča

Obrázek Dýňová čína

Dýňová čína

Obrázek Recept - Raw krekry

Recept - Raw krekry

Obrázek Šmakoun s celerovými hranolky cuketou a salátem

Šmakoun s celerovými hranolky cuketou a salátem

TOPlist